Skocz do zawartości

Sterowanie kilkoma robotami

Harion

Pomocna odpowiedź

Witam, wpadłem na pomysł stworzenia kilku identycznych robotów, które miały by współpracować ze sobą.

Myślę, że będą to jakieś samochodziki, sterowane głównie poprzez wypełnienie PWM silników by nie było zbyt trudno na początek. To co mnie teraz zastanawia to jak się z nimi komunikować i w jaki sposób określać ich pozycję.

Dajmy taki przykład, że było by ich 3. Sterowane by były z jakiegoś głównego kontrolera, który by odbierał od nich dane i wysyłał instrukcje by nimi kierować.

Jak myślicie, jaki rodzaj komunikacji i poprzez co realizowany byłby najlepszy?

Myślałem, by robić to poprzez WiFi, zastanawiałem się nad protokołem mobdus, który jest powszechnie używany w automatyce, dzięki niemu jedno urządzenie może pracować jako master, a reszta jako slave, jednak nie mam pojęcia, czy da się to zrealizować w ten sposób jak myślę.

Druga sprawa jak określać ich pozycję, moduł GPS chyba nie ma dostatecznej dokładności? Jakiś inny pomysł?

Fajnie, jeśli nie macie jakiś konkretnych informacji gdybyście mi podali jakieś źródła, linki itp do informacji o tego typu projektach, ew. komunikacji, wyznaczaniu pozycji etc.

Dzięki!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.