Skocz do zawartości

Zasilanie z akumulatorów żelowych

krzysiek050

Pomocna odpowiedź

Hej,

Na forum i blogu właściwie jedynym bardziej zaawansowanym niż "paluszki" zasilaniem są baterie li-pol. Na botlandn'dzie widziałem jednak całkiem sporo akumulatorów żelowych o dobrych parametrach i stosunkowo tanich. Jedynym mankamentem są ich rozmiary i waga w porównaniu do li-pol. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, dlaczego tak niewiele się mówi tym sposobie zasilania? Dlaczego się nie sprawdza?

I krótkie, dość ważne pytanie. Czy mogę dostać prostownik który może ładować akumulatory żelowe 6v/12v a jednocześnie mógłbym go użyć do ładowania zwykłego akumulatora kwasowego z motocykla/samochodu?

Każde zasilanie będzie się sprawdzać w odpowiednich warunkach. Tam gdzie nie zależy ci na masie i wymiarach a potrzebujesz długi czas pracy (np. ups'y) wybierasz akumulator żelowy. Jeżeli potrzebujesz małe źródło do małego robocika to weźmiesz akumulator lipol/lijon. Po prostu trzeba dostosować źródło do układu, nigdy na odwrót.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.