Skocz do zawartości

HC-05, nie działajace komendy AT, Echo działa

martox

Pomocna odpowiedź

Witam.

Mam nadzieje, że wybrałem dobry dział - pod takim znalazłem inne tematy dotyczące tego moduły. Po podłączeniu zasilania do modułu oraz resetu (3,3V) chciałem nazwiązać prostą komunikację. Na każdą z komend AT (wpisywanych wraz z \r\n) moduł nie odpowiada. Brak po prostu jakiejkolwiek reakcji. Połączyłem RX i TX, zacząl odsyłać mi komendy i inne z powrotem czyli poprawnie.

Przeszukałem na internecie podobne tematy etc ale nie znalazłem odpowiedzi, a sposób łączenia z modułem jest wzorowany jak rożnych poradnikach.

Nadmienię jeszcze, z modułem łącze się przez Bluetooth, posiadam Win10x64 (czasami nowy system lubi sprawiać problemy) oraz precyzując jest to HC-06, ale z tego co się orientuje nie wiele się różni, łączyłem się przez Realterm, Bluetooth Serial Terminal (i na tab z androidem )

Dziękuje z góry za pomoc 🙂

Dla zobrazowania podłączone jest tak:

http://obrazki.elektroda.pl/7988822600_1393537684.png

oprócz LED i pinu Key. Wynika z faktu, że wylutowałem go z urządzenia w którym miał być zastosowany i zacząłem próby bez innych układów.

Dodatkowo dorzucam, schemat podłączenia moduły w projekcie do AVR'a :)

Komentarz dodany przez: Treker

Nie rozumiem. To w końcu jak masz to połączone? I co to znaczy

Połączyłem RX i TX, zacząl odsyłać mi komendy i inne z powrotem czyli poprawnie.

Odsyła ci komendy wysłane przez bluetooth po stronie komputera?

Do czego masz normalnie rx i tx podłączone i jaki program tam uruchomiony?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Rx, Tx, aktualnie nigdzie. Podczas łączenia próbowałem łączyć ze sobą. Nie zamknąłem jednego z terminali z prób, widać na nim wysyłane komendy, do połowy odsyłane były (rx,tx bluetooth zwarte) a później rozłączyłem i umilkł.

Z datasheeta:

Enter to AT mode:

Way1: Supply power to module and input high level to PIN34 at the same time, the module will enter to AT mode with the baud rate-38400.

Way2: In the first step, supply power to module; In the second step, input high level to PIN34. Then the module will enter to AT mode with the baud rate-9600. Way1 is recommended.

Command structure: all command should end up with “\r\n” (Hex: 0X0D X0A) as the terminator.

Czyli albo możesz przy boocie, i wtedy masz seriala z prędkością 38400, albo możesz jak już zabootuje i wtedy masz z prędkością 9600.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.