Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze mikroprocesora

koza338

Pomocna odpowiedź

Witam buduje robota sterowanego glosem na proste komendy ( jedz, stop ) ale nie wiem jaki wybrac mikroprocesor ktory nalepiej by sie nadał i najłatwiej by bylo go zaprogramowac oraz jaki wybrac inne urządzenia takie jak mikrofon itp?z góry dziekuje za odpowiedzi

Myślę, że najłatwiejszym dla Ciebie będzie użycie zwykłego komputera PC z oprogramowaniem do rozpoznawania mowy. Nie trzeba niczego lutować a możesz mieć z tym problemy - jak sądzę z poziomu pytania.

Drugą, trochę trudniejszą opcją jest użycie gotowego modułu do rozpoznawania mowy. Przykładowo ten:

https://www.sparkfun.com/products/13316

odróżnia ponad 20 gotowych, wpisanych przez producenta komend ale możesz także nagrać tyle samo swoich własnych. Na filmie - kiedy już oderwiesz oko od dziewczyny - zobaczysz sterowanie diodkami i silniczkiem. Moduł współpracuje z Arduino, więc jest szansa ogarnięcia tego w miarę bezboleśnie.

Wszelkie inne rozwiązania w których musiałbyś klecić układy, pisać jakiś własny kod robiący cokolwiek poza mruganiem diodkami są (na razie) poza Twoim zasięgiem, przykro mi. W działce analizy tak skomplikowanych sygnałów jak mowa, nie istnieje "mikroprocesor ktory nalepiej by sie nadał i najłatwiej by bylo go zaprogramowac" 😃

Z takich łatwiejszych rozwiązań, to można wziąć telefon z androidem i usb otg, a do tego arduino i z zasadzie znika nam cała zabawa z elektroniką, a zostaje tylko programowanie. Na telefonie rozpoznawać komendy głosowe, a to jak ma jechać robot wysyłać po usb. Można też przesyłać przez bluetooth.

Można też bez telefonu: Malina da sobie radę zarówno z rozpoznawaniem głosu, sterowaniem silniczkami jak i logowaniem wszystkiego na kartę, ew. komunikacją WiFi itd.. Może to jest optymalne rozwiązanie? Sprzęt wystarczy tylko kupić a oprogramowanie ściągnąć gotowe - zostaje konfiguracja i może jakieś skrypty Pythonowe. Tylko czy akurat dla osoby, która wrzuca swoje pytania do "Zupełnie Zielonych" jest to osiągalne?

Proponuje by koza338 opowiedział nam o swoich doświadczeniach w budowaniu robotów, sterowaniu silnikami, pisaniu oprogramowania DSP itd. Trochę obawiam się odpowiedzi 😖

No i ciekaw jestem, co poradzili mu koledzy na elektrodzie... Jest szansa, że potraktowali to jak prośbę o szczegółowe plany rakiety kosmicznej, najlepiej wykonanej z materiałów dostępnych w Castoramie.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

doswiadczenie mam male bo tylko raz z kolega na projekt robilismy robota ktory znajdzie wyjscie z labiruntu przez czujniki i wykrywanie przeszkody z tym ze wieksza czesc robil to kolega. a chodzi mi oto ze musze zbudowac takie robota i wiem ze narazie wydaje sie to byc dla mnie nie realne ale chce sprobowac 🙂 i dodalem ten post aby dowiedziec sie z czego go najlepiej zrobic bo myslalem o jakims mikroporcesorze , np serwa do poruszania sie itp. ale zabardzo nie wiem jakie dokladnie czesci dobrac. co do tego aby zrobic to przez telefon to tez to analizowalem tylko ze nigdy nie pisalem aplikacji moblilnych na telefon ;/

Fajnie, że już coś robiłeś, ale nic samodzielnie więc szczerze mówiąc doświadczenie masz niewielkie. Może spróbuj zrobić to razem z tym kolegą? Jeśli on jakoś bardziej ogarnia tematy elektroniczno-programistyczne, dużo się nauczysz nawet realizując prostsze zadania. Nadzór kogoś kompetentnego bardzo pomaga. Po prostu zmierz swoje możliwości. Sam mikroprocesor nic Ci tu nie pomoże, bo zrobienie systemu rozpoznawania mowy jest naprawdę trudne. Mogą za to zabierać się inżynierowie z bogatym doświadczeniem i wiedzą z zakresu elektroniki, akustyki, lingwistyki, matematyki i metod przetwarzania sygnałów. Dzisiaj jeśli ktoś planuje wyposażenie swojego urządzenia w system komend głosowych, raczej korzysta z gotowych rozwiązań chyba, że analiza mowy jest celem samym w sobie i na to dostał pieniądze.

Dostałeś kilka propozycji, przemyśl to, może przymierz się do którejś z nich, poczytaj i sam sobie odpowiedz, czy to uciągniesz. Jeśli samodzielnie nie budowałeś układów, raczej wybrałbym gotowce sprzętowe. Jeśli czujesz, że jesteś w stanie oprogramować np. Arduino, masz przykład z shieldem do tej platformy. Jeśli chcesz mieć rozwiązanie bardziej spójne, wybierz Malinę. Jej możliwości obliczeniowe pozwalają już na liczenie takich rzeczy bez wspierania się dodatkowymi płytkami czy modułami - wtedy zostaje tylko oprogramowanie a raczej konfiguracja i ew. oskryptowanie (jest takie słowo?) gotowego programu.

Nie ma rozwiązania najlepszego a już na pewno najlepszego, najtańszego, najprostszego i najszybszego jednocześnie.

EDIT: Dlaczego "musisz" zbudować robota?

Przypominam, że przytrzymując shift i jednocześnie naciskając literę dostajesz jej wielką wersję. Przykład: a → A. Takie znaki przydają się na początku zdań a od używania kropek i przecinków nikt tu nie pobiera haraczu.

taki temat sobie wybralem na prace dyplomowa. Wiem, wiem, ze temat jest ambitny ale tak wyszło, że mam taki (długa historia) i nie zamierzam sie poddawać bo cieżki czy inne tego typu rzeczy. Tylko sprobować go zrobic, a co do pomocy to mam do kogo w razie co sie udac bo kuzyn mojej dziewczyny robil robota też wlasnie na prace dyplomowa, a poza tym mam pary kolegow ktorzy zawsze cos mi moga pomoc 🙂 kwestia budowy tego robota i doboru do niego czesci jest dla mnie najtrudniejsza i nie chodzi tu o koszty. Bo jak juz sie bedzie mialo wszystkie czesci do jakos pojdzie, tym bardziej ze moge korzystac z kodu tamtego robota tylko zamiast sygnalu z czujnikow, dac rozpoznawanie mowy (algorytmy, czy gotowe oprogramowanie. Jezeli wgl moge takie rzeczy uzyc ale to sie dowiem w nast tygodniu dopiero.).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.