programistagd Napisano Kwiecień 8, 2009 Udostępnij Napisano Kwiecień 8, 2009 Witam! Jestem zielony w elektronice i mam pytanie: od niedawna zacząłem się zajmować mikrokontrolerami (programować w miarę umiem) Jednak mam problem - zasilanie. Wiem, że można zasilać ze stabilizatorów,ale nie są one bardzo tanie. Wpadłem na pomysł: Mam mikrokontroler na 5V i chciałbym się dowiedzieć,czy jeśli zastosuję baterię 9V i dam odpowiedni rezystor to wszystko będzie działało?? Mój mikrokontroler to AVR ATmega32 16PU 0806D. Jeśli jest taka możliwość to jaki rezystor mam zastosować?? Jeśli nie to prosiłbym o podanie jakiejś strony z w miarę tanimi stabilizatorami lub kurs jak zrobić własny na 9V-12V. Z góry Dziękuję. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
nes86 Kwiecień 8, 2009 Udostępnij Kwiecień 8, 2009 Możesz sobie zrobić stabilizator z rezystora i diody Zenera na 5V, ale nie rozumiem, dlaczego piszesz że stabilizatory są drogie. Stabilizator 7805 to wydatek rzędu 1-2zł. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
zaquadnik Kwiecień 8, 2009 Udostępnij Kwiecień 8, 2009 Najprościej dać rezystor szeregowo i diodę Zenera na 5.1V pomiędzy masę a zasilanie włączoną zaporowo (katodą do zasilania) . Dioda od strony mikrokontrolera, rezystor przed diodą. Ale o wiele lepiej zastosować 7805, zwłaszcza, że to wydatek rzędu 1 zł. Co do sklepów to www.tme.pl lub www.maritex.com.pl takie dwa podstawowe. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
programistagd Kwiecień 8, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 8, 2009 Mówiłem, że są drogie, gdyż kiedy ich szukałem znalazłem tylko od 35zł. Nie wiedziałem, że można znaleźć tak tanie. Dziękuję bardzo za pomoc. Jednak mam małe pytanko: Jak podłączyć stabilizator??(wiem, że to pewnie banalne, ale jestem w tych sprawach zielony) Z tego co widziałem w internecie ma on 3 nóżki. Bardzo prosiłbym o schemat podłączenia: -zasilanie -stabilizator -mikrokontroler Jak dokładnie go podłączyć?? Z góry dziękuję. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Le_Cheque Kwiecień 8, 2009 Udostępnij Kwiecień 8, 2009 Google. Polecam na przyszłość, wpisujesz datasheet i nazwę danego elementu, np. ATMega8. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
programistagd Kwiecień 8, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 8, 2009 Znalazłem takie coś (datasheet),jednak nie widzę tam nic o podłączeniu stabilizatora 7805. Więc proszę o schemat, albo coś dzięki czemu mógłbym dowiedzieć się jak to podłączyć. Z góry dziękuję. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Kwiecień 8, 2009 Udostępnij Kwiecień 8, 2009 Zobacz sobie schematy z kursu C prowadzonego przez abxyza na diodzie. Tam jest podłączenie stabilizatora, zasilania, programatora... dobre dla początkującego. LINK> http://www.kursc.forbot.pl/ Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Le_Cheque Kwiecień 9, 2009 Udostępnij Kwiecień 9, 2009 Znalazłem takie coś (datasheet),jednak nie widzę tam nic o podłączeniu stabilizatora 7805. Więc proszę o schemat, albo coś dzięki czemu mógłbym dowiedzieć się jak to podłączyć. Z góry dziękuję. Ja znalazłem, ale mniejsza o to. Tu masz mój schemat robota, w którym zastosowałem zasilanie z baterii 9V i stabilizator LM7805: https://www.forbot.pl/forum/upload_img/obrazki/IMG_497ce4eabc7a88178.jpg A tu masz stabilizator z rozmieszczeniem nóżek: http://www.sparkfun.com/commerce/images/tutorials/BeginningEmbedded/1-PowerSupply/LM7805-Pinout.jpg 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
programistagd Kwiecień 9, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 9, 2009 Dziękuję za schemat jednak mam pytanie: -po prawej stronie jest jedno z kilku Vcc, jednak to jest jako "wyjście"?? Bo bateria jest gdzie indziej. Prosiłbym o wytłumaczenie lub najprostszy jaki się da schemat np. do żarówki (oczywiście ze stabilizatorem) Przepraszam, że proszę o takie szczegóły, ale jestem początkujący. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Kwiecień 9, 2009 Udostępnij Kwiecień 9, 2009 Schemacik. Powinno być wszystko jasne. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
programistagd Kwiecień 9, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 9, 2009 Bardzo dziękuję,i chcę się upewnić, czy ten schemat jest dobry: Proszę o sprawdzenie( schemat prosty z żarówką 🙂 ) Dioda musi być, czy to tylko dodatkowo, żeby był przykład?? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Le_Cheque Kwiecień 9, 2009 Udostępnij Kwiecień 9, 2009 Prosiłbym o wytłumaczenie lub najprostszy jaki się da Stabilizator jest podłączony do dodatniego bieguna zasilania baterii 9V, zmniejsza napięcie do 5V i idzie do przełączników, później do przekaźnika (dlatego był potrzebny stabilizator, ponieważ cewka w przekaźniku działa na 5V). Oznaczeń VCC jest kilka, oznaczają po prostu, że trzeba to ze sobą połączyć, bo schemat by był nieczytelny gdybym przez jego środek poprowadził ścieżki. Tak samo GND trzeba ze sobą połączyć (GND z ang. GrouND oznacza masę, czyli podłączamy do ujemnego bieguna zasilania). Dioda ma sygnalizować, że płynie prąd, możesz ją zastąpić żarówka tylko dobierz odpowiedni rezystor. Pozdrawiam 😉 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Kwiecień 9, 2009 Udostępnij Kwiecień 9, 2009 Dioda w schemacie symbolizowała dalszą część układu np. żarówkę. Twój schemat ogólnie jest poprawny. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
programistagd Kwiecień 10, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 10, 2009 Bardzo dziękuję za pomoc! Nareszcie będę mógł zacząć robić różne układy z mikrokontrolerami. Myślę, że jeszcze nie raz tutaj napiszę 🙂 Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję. EDIT: Mam jeszcze jedno pytanie jaką wartość (opór) ma mieć (stawiać) rezystor R1?? EDIT 2: A dodatkowo ile uf mają mieć kondensatory??(nie jestem pewien od czego jet skrót uf, więc tak piszę, ale chodzi mi o wartość) Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Kwiecień 10, 2009 Udostępnij Kwiecień 10, 2009 Rezystor powinien być dobrany odpowiednio do diody. Daj gdzieś 1K. Kondensatory mają po 10uF (mikro faradów). Pamiętaj o odpowiednim podłączeniu. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź