Skocz do zawartości

Początki z drukarką i problem z wyborem.

Pomocna odpowiedź

Ustawienia prędkości wyglądają następująco i się prawie pokrywają z tym co producent zaleca:

A co do ilości wypuszczanego filamentu , to znalazłem gdzieś sposób, żeby wydrukować pudełko i zmierzyć grubość pudełka. Po tym zaleceniu udało mi się osiągnąć ściankę o grubości 0.45 mm mierząc suwmiarką z noniuszem. I tak to wygląda:

A jeszcze mam pytanko jaka jest wskazana odległość końcówki dyszy od stołu ?

Taka jak wysokość pierwszej warstwy 😋 ogólnie to ja składam kartkę papieru na 4 i jak przesuwa się między dyszą a stołem z LEKKIM oporem, to znaczy, że jest tyle ile ma być

Taka jak wysokość pierwszej warstwy 😋 ogólnie to ja składam kartkę papieru na 4 i jak przesuwa się między dyszą a stołem z LEKKIM oporem, to znaczy, że jest tyle ile ma być

Kurcze w tym Slic3r się za szybko usuwa ustawienia miałem prawie dobrze i se przypadkiem usunąłem:) Teraz mam problem z ściankami 😃

Ja odległość stołu od extrudera ustawiłem takim urządzeniem co się zwie szczelinomierz.

Przyznam bawiąc się samemu w ustawienia , poznaję co za co odpowiada i co raz lepiej wyglądają wydruki.

Tak to działa, ja zmarnowałem 2-3kg filamentu zanim moja pierwsza drukarka zaczęła się mnie słuchać. Teraz mam przedrukowane już ponad 20 jak nie więcej i wciąż się uczę

Po dzisiejszych walkach wyszły mi takie efekty , żeby nie było, że ciągle kwadrat to walnąłem walec o wymiarach średnica 1 cm tak samo wysokość 1cm. Wymiarów się trzyma tylko kurczaki nie chce mi się trzymać ścianka do środka.

Dolna warstwa:

Górna warstwa:

Wydaje mi się jak by była zła mechanika to by walec nie wyszedł. Więc jak ktoś ma jakieś sugestie to niech powie. Bo już powoli mam dość 🙂

P.S

Chyba moja drukarka się nie umie dogadać z moimi myślami. Mosi2 dzięki że już mnie pocieszyłeś więc na święta 2kg filamentu , a reszta zostawiam na auto.

Za jakiś czas będę miał do sprzedania trochę pla od devil design w dobrej cenie, ale jeszcze się wstrzymuję (będę kupował 30kg hurtem)

Za jakiś czas będę miał do sprzedania trochę pla od devil design w dobrej cenie, ale jeszcze się wstrzymuję (będę kupował 30kg hurtem)

A masz może pomysł co do mojego problemu?

Szczerze to niezbyt, bo ja zwykle pracuję w curze i tam jest "infill overlap", a w slic3rze tego nie widziałem nigdzie. Może ktoś ogarnia lepiej slic3ra i się wypowie

Szczerze to niezbyt, bo ja zwykle pracuję w curze i tam jest "infill overlap", a w slic3rze tego nie widziałem nigdzie. Może ktoś ogarnia lepiej slic3ra i się wypowie

To dziś spróbuję pociąć w curze.

[ Dodano: 23-11-2015, 18:28 ]

Witam. Po dzisiejszej zabawie uzyskałem bardzo ładny efekt. Problem z którym się borykałem rowziązało ustawienie w Slic3r parametru default extrusion widht na 0.4 i po problemie. Dziękuje wszystkim za pomoc.

Teraz zostało dopracować szczegóły i drukowanie będzie przyjemnością.

Witam. Nie będę zakładał nowego tematu , ale zaopatrzyłem się w suwmiarkę elektroniczną i w kawałek lepszego filamentu. Po ustawienia parametrów dla filamentu załączonego do drukarki raz wydruk wychodził fajnie raz nie. Zmierzyłem sobie go i się okazało że ma on grubość od 1.63mm do 1.72mm i zmienia się to nawet na 2cm bardzo gwałtownie z np 1.72 na 1.65. Więc wziąłem kawałek lepszego filamentu i wydrukowałem na ustawieniach dla tego gorszego i od razu lepiej wyszło. Więc pytanie jest takie gdzie kupować filament w Polsce i z jakiej firmy najlepiej ? Może jakiś sklep oferuje próbki z różnych firm w jednym zestawie ?

Ogólnie z góry dziękuje.

P.S

Klocek lego 0% wypełnienia ( serio mówię )

Temperatura druku:

Extruder: 225-220

Stół: 55-50

Ja używam (w kolejności od ulubionych): DevilDesign, efilament3D, Velleman, 3DToner. DevilDesign ma świetny przelicznik cena/jakość i dość dobrze trzyma parametry na całej długości

Ja używam (w kolejności od ulubionych): DevilDesign, efilament3D, Velleman, 3DToner. DevilDesign ma świetny przelicznik cena/jakość i dość dobrze trzyma parametry na całej długości

Dzięki za poradę. Mówisz że takie coś powinno mi starczyć http://technovade.pl/druk-3d/filament-3d/filament-3d-pla-1-75-mm-1-kg-devildesign-czarny.html ?

A mógł by ktoś jeszcze podać w jakim sklepie najlepiej kupować ?

Ja bym wybrał raczej nowszą rolkę, bo na starych końcówka jest paskudnie trudna do druku(zawija się bardzo), na nowych jest luźniej zwinięta.

tutaj są dobre ceny - weź ten na czarnej szpuli - to poprzednia edycja i go wyprzed

Dobra, teraz się okazało że będę w Pozaniu w następny weekend i ten sklep co podałem jest nie daleko moje zakwaterowania więc tydzień jakoś wytrzymam 😉

[ Dodano: 29-11-2015, 22:49 ]

Jeszcze jedno małe pytanie 🙂 Jak drukuję kostkę 2x2x2cm to w rogu gdzie się podnosi oś Z robi się tak jak by takie wybrzuszenie. Po prostu rób zamiast być pod kątem 90 stopni to jest taki półokrągły tylko że to wychodzi na zewnątrz. Może ktoś zrozumie o co chodzi mi , jak nie to jutro dodam zdjęcie 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...