Skocz do zawartości

Początki z drukarką i problem z wyborem.

siddawid

Pomocna odpowiedź

Witam, jak iż mi od dwóch lat po głowie chodziło kupno drukarki , to w końcu zdecydowałem się na kupno. Czytając tutaj troszkę doszło mi do rozumu, że lepiej kupić DIY zestaw. Jako, że jestem uczniem jestem ograniczony finansowo. Wybór padł na te dwa typy:

Prus I2- Grawi-Res "Drukarka 3D Prusa i2 - Reprap Zestaw DIY "

Prus I3-Grawi-Res Drukarka 3D Prusa i3 Duży LCD Ramps - Zestaw DIY

Na moją wiedzę jaką posiadam , wybrał bym Prusa I2 gdyż oś z jest na sprzęgłach , a w tym prusie i3 jest plastik.

Którą według was wybrać ?. Jestem też otwarty na wasze propozycje.

______

Komentarz dodany przez: Treker

_allegro

Wiesz, budżet zależy tylko od tego czy mi by się to spłaciło , bo część ja płacę a część ojciec mi pokryje i mówi że nie muszę oddać ( ale mu sumienie na to nie pozwala i chciał bym mu przynajmniej 1/3 z tego co da , oddać ).Więc zapewne tak do 1.4k da radę 🙂 I przepraszam za linki.

przepraszam za linki.

Najlepiej będzie, jak je poprawisz 🙂

Akurat miałem styczność tylko z droższymi drukarkami, więc może ktoś inny z forum odpowie. Jednak nadal podtrzymuje, że szukałbym czegoś bazującego na i3.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

[quate]Akurat miałem styczność tylko z droższymi drukarkami, więc może ktoś inny z forum odpowie. Jednak nadal podtrzymuje, że szukałbym czegoś bazującego na i3.

Poprawione po mojemu 🙂 No właśnie tam podałem linka do tego Prusa I3 , tylko teraz dylemat który kit 😃

Znalazłem takie coś Prus I3 (telmal_store "2015 Drukarka 3D Prusa i3 LCD SD fila 2kg GRATIS") . Jak uważacie dołożyć czy może dać na początek troszkę mniej ?

siddawid, przeczytaj moją uwagę, wejdź do regulaminu i sprawdź jak brzmi punkt 3n zamiast poprawiać w ciemno.

Okulista mi się należy 🙂. Czytałem nie zauważyłem , już poprawiam się.

Ostatecznie stwierdziłem , że jak Prusa I3 to sobie zamówię telmal_store "2015 Drukarka 3D Prusa i3 LCD SD fila 2kg GRATIS"

Przy kalibracji i2 będziesz chciał się pociąć... Prusa i3 jest dużo lepsza i sztywniejsza. A sprzęgła możesz sobie wymienić.

Jak chcesz bardzo oszczędzać, to i2 możesz zbudować samemu - elektronika od chińczyka, pręty z castoramy, śrubki i nakrętki z tme, a plastiki z allegro, albo u mnie (kryptoreklama 😃). Aczkolwiek to jest opcja dla osób cierpliwych, bo musisz się naszukać i naczytać. Ale da radę zejść poniżej 600zł

Ewentualnie Prusa i3 3mm Steel Laser cut w wersji bez elementów drukowanych 😋 i do tego (na przykład):

5PCS Nema17 CNC Stepper Motor

THSL-300-8D Lead Screw Dia 8MM

Reprap Ramps 1.4 Kit With Mega 2560 r3 + Heatbed mk2b + 12864 LCD Controller + DRV8825 +Mechanical switch +Cables For 3D Printer

Reszta chyba bardziej się "opłaca" w sklepach w Polsce 😉

Niestety nie jest to wersja DIY, i trzeba trochę poczytać, aby taką drukarkę zbudować 😋

Komentarz dodany przez: Treker

Nie trzeba pogrubiać wszystkich linków, aby działały 🙂

Wykalibruj stół, zwiększ retrakcję i ilość pełnych warstw na górze i powtórz.

Przy okazji sprawdź czy 100mm filamentu ze sterownika to 100mm fizycznie.

To już jutro powalczę bo dziś mam troszkę jeszcze do nauki . Jak by co mogę pisać na skype o pomoc ?

Witam , po walce z kolegą Chumanista, udało mi się osiągnąć taki efekt:

(Na zdjęciu troszkę wyszło , jak by było krzywo , ale w rzeczywistości jest malutki błąd .

Według mnie jest to już zadowalający efekt. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to niech pisze. Używam programu Repetier-Host i Slic3r.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.