Skocz do zawartości

Jak wykorzystać Raspberry Pi do budowy robota z kamerą?

Pomocna odpowiedź

Marooned, w tym co napisałeś jest bardzo dużo racji. Przede wszystkim na Raspberry nie mamy bibliotek z Arduino. Są oczywiście inne, nawet lepsze, ale na ogół trudniejsze do użycia. Największą zaletą Arduino jest prostota - bardzo łatwo jest napisać pierwszy program, dodawanie bibliotek nie stanowi problemu, a same biblioteki mają bardzo przyjemne w użyciu interfejsy.

Podobnie jest w przypadku Python-a. Sam język jest, jaki jest - można go lubić lub nienawidzieć. Ale każdy kto się nim bawił, doceni jakość bibliotek. Są po prostu łatwe, miłe i przyjemne.

Natomiast C/C++ na malince jest jak... C/C++ na PC. Mamy więc znane z Linuxa biblioteki i funkcje systemowe. Są one super wydajne, ogólne i przez lata dopracowywane. Jednak napisanie nawet prostego programu może okazać się nie lada przedsięwzięciem. Prosty przykład - napisz serwer www w Pythonie (gotowa biblioteka + kilka linijek kodu), a następnie zrealizuj to samo w C... Nawet wykorzystując gotowy framework będzie to duuużo trudniejsze (chociaż rezultat niewątpliwie może działać wydajniej).

http://wiringpi.com/ - wygląda przyjaźnie (na pierwszy rzut oka).

"Jak wygląda sprawa bibliotek do czujników, urządzeń?" - Głupie pytanie odszczekuje:)

Po instalacji i2c-tools i podłączeniu płytki z jakiś powodów nie widzę interfejsu i2c. Pewnie czegoś nie doinstalowałem lub z braku doświadczenia pominąłem:( Z opisu winiak, że rozbiłem wszystko jak należy.

Sprawa z i2c wyjaśniona LINK Pomocne jeśli ktoś będzie z tym walczył🙂

[ Dodano: 29-12-2015, 13:08 ]

Poproszę o małą podpowiedź. Jak załadować biblioteki LINK

Sprawa z bibliotekami rozwiązana

• 1 rok później...

W jaki sposób uruchomic silnik?🙁

Już kiedyć to uruchomiłem chciałem powrócic do tematu tym razem z WiFi

testrob@robo-desktop:~/robocik01$ python example00.py 0 4000

File "example00.py", line 11

pwm.setPWM(2, 0, speed)

^

IndentationError: expected an indented block

Czegoś brakuje

testrob@robo-desktop:~/robocik01$ python example00.py 1000 0

Traceback (most recent call last):

File "example00.py", line 3, in

pwm = PWM(0x60)

File "/home/testrob/robocik01/Adafruit_PWM_Servo_Driver.py", line 57, in __init__

self.i2c = get_i2c_device(address, i2c, i2c_bus)

File "/home/testrob/robocik01/Adafruit_PWM_Servo_Driver.py", line 19, in get_i2c_device

import Adafruit_GPIO.I2C as I2C

ImportError: No module named Adafruit_GPIO.I2C

Adafruit_GPIO.I2C - skąd moge pobrać?

• 3 lat(a) później...
  • 11 miesiące później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...