Skocz do zawartości

L293D + cztery silniki

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Mam zamiar zrobić swojego pierwszego robota i mam pytanko czy mostek L293D

nadaje się do podłączenia 4 silników z tego zestawu

http://botland.com.pl/podwozia-robotow/2537-4wd-chassis-czterokolowe-podwozie-robota-dagu-.html

Chciałem zamostkowy dwa lewe i dwa prawe bo mostek L293D ma tylko wyjścia na dwa silniki. Z noty katalogowej wynika ze obciążenie na kanał jest max 600mA a silniki z tego zestawu mają maksymalny pobór przy pracy 250mA (dwie sztuki 500mA) więc jest jakiś zapas.

Ale czy to jest w ogóle dobry pomysł tak podłączać dwa silniki do jednego kanału czy to kiepski pomysł.

Pomysł łączenia równoległego dwóch silników jest jak najbardziej OK. Tracisz co prawda kontrolę nad każdym z osobna, ale i tak zdaje się nie przewidywałeś enkoderów, pomiaru prądu czy innej kontroli trakcji. Tak więc jeśli godzisz się na bezwładne kręcenie jednym kółkiem wiszącym w powietrzu podczas gdy drugie nie może nawet się obrócić bo utknęło a procesor o tym nie wie - to w porządku.

Natomiast nie jest dobrym pomysłem zakładanie, że układ mający wydajność szczytową 600mA pociągnie silniki biorące 500mA. Prąd podawany przez producenta musisz pomnożyć przez spadek napięcia na mostku i do tej mocy cieplnej dobrać radiator. Wszystko to jest dokładnie opisane wykresami w danych katalogowych tego scalaka. Moim zdaniem wychodzi zbyt duży radiator z miedzi na PCB by było to praktyczne. Dodatkowo obudowa DIP nie pozwala na przykręcenie układu do porządnego mela z blachy więc wciąż będziesz się zastanawiał czy już przegrzałeś ten mostek, czy jeszcze chwilę popracuje. A gdy koła zatrzymają się na jakiejś przeszkodzie już widzę jak rzucasz się do robota by go złapać i wyłączyć. Podsumowując: mostek jest tani (hura), ale kiepski elektrycznie (buu).

• Pomogłeś! 1

OK dziękuje za odpowiedz. Czyli sam pomysł OK. Tylko wybrać inny mostek (mocniejszy), albo przeprojektować pomysł i wykorzysta dwa mostki.

Dziękują.

[ Dodano: 26-11-2015, 13:31 ]

Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie tego założenia z postu pierwszego.

Znalazłem moduł który bardziej będzie pasował

http://botland.com.pl/sterowniki-silnikow-dc/851-drv8835-dwukanalowy-sterownik-silnikow-modul.html

Mam tylko pytanie- czy dobrze zrozumiałem czytając jego opis że on zawiera już wmontowane wszystkie elementy pasywne potrzebne do działania mostka (czyli np. kondensatory) i nie trzeba ich montować przy podłączaniu tego układu do Arduino.

W zasadzie tak. Kondensator elektrolityczny zawsze możesz dodać, to samo jakieś filtry na silnikach, ale w swojej podstawowej wersji mostek będzie działał wprost z pudełka. Jeżeli Twój kontroler ma już na pokładzie stabilizator, możesz obie płytki podłączyć do wspólnego zasilania (np. LiPol2S 7.4V lub 6xAA/NiMH) i w drogę 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...