Skocz do zawartości

C++ a inne języki w RasberryPi i Arduino

Pomocna odpowiedź

Nie chodziło mi o uruchamianie, ale o samą kompilację... Ale zostawmy już ten temat - pytanie było o C++, które ma służyć w przyszłości do pracy. Więc moja sugestia - malina lub jeszcze lepiej PC.

[ Dodano: 07-12-2015, 17:00 ]

deshipu, rozmawialiśmy o grach, nie o programowaniu w ogólności. Malinka powstała jako platforma edukacyjna, ale wykorzystywana jest do wielu celów. Można ją wykorzystywać profesjonalnie i niektórzy tak właśnie robią. Chociaż jej wadą jest słaba dokumentacja - porównując np. z BeagleBone, jest to przepaść. Natomiast jeśli ktoś chce pracować przy pisaniu gier musi dobrze znać C++. W sumie nie ważne na jaką platformę będzie się uczył. Można na dowolną, a chyba najłatwiej jest na PC.

Nie chodziło mi o uruchamianie, ale o samą kompilację... Ale zostawmy już ten temat - pytanie było o C++, które ma służyć w przyszłości do pracy. Więc moja sugestia - malina lub jeszcze lepiej PC.

Maline zamierzam używać do tworzenia robotów natomiast PC (Windows i Linuks) do tworzenia gier.

deshipu, ja nie twierdzę, że nie istnieją profesjonalne zastosowania Raspberry. Nie twierdzę nawet że nie ma ani jednej profesjonalnej gry na nią. Chodziło mi tylko o to, że większość profesjonalnego oprogramowania pisze się na PC - nawet jeśli końcowy rezultat działa na XBOX-ie, PC4, Raspberry, czy Androidzie. Po prostu kompilacja większego projektu na tak powolnym procesorku nie ma sensu. Nawet dystrybucje linuxa są kompilowane na PC. Więc ucząc się programowania można spokojnie na stacjonarnym komputerze. Ale jeśli ktoś chce się pobawić - fakt Raspberry to super zabawa. Szczególnie jeśli połączymy ją ze sterowaniem jakiegoś sprzętu.

Maline zamierzam używać do tworzenia robotów natomiast PC (Windows i Linuks) do tworzenia gier.

A tak z ciekawości, te roboty to też profesjonalnie, czy bardziej hobbystycznie? 🙂

@Elvis dotarło 🙂

A tak z ciekawości, te roboty to też profesjonalnie, czy bardziej hobbystycznie? 🙂

Raczej hobbystycznie - lubię czasem coś podłubać przy elektronice.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...