Skocz do zawartości

Kształcenie

Combative

Pomocna odpowiedź

Witam. Chcę pracować w zawodzie związanym z robotyką lub automatyką. Obecnie stoi przede mną wybór technikum a konkretnie - kierunku. Rozważam pomiędzy takimi opcjami - technik mechatronik oraz technik elektronik. Który kierunek uważacie za bardziej odpowiedni oraz dlaczego?

Pozdrawiam

Komentarz dodany przez: Treker

Ile osób tyle odpowiedzi na to pytanie.

Ja uważam że nauczysz się wtedy jak będziesz chciał się uczyć, i samodzielnie zgłębiać wiedzę. A jak szukasz to sam znajdziesz dostęp do kursów, poradników, sprzętu i maszyn. Coraz częściej spotykam ludzi, którzy kształcą się w jedną stronę, a robią coś innego.

Z tego co wiem to na mechatroniku masz wszystko i nic. Elektronikę, informatykę, mechanikę, pneumatykę i pewnie jeszcze wiele innych rzeczy. Sam elektronik to już trochę jest 😉 Nie chcę Cię zniechęcać ale musisz dobrze wybrać co mniej więcej chcesz robić za kilka lat, albo co nie będzie zbyt trudne, żeby w przyszłości robić "cokolwiek".

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

1. O ile chcesz iść dalej na studia to zastanów się nad sensem technikum. Jest to rok więcej, a tą samą wiedzę potem będziesz w dużej części wałkował na studiach...

2. Do tego co chcesz teoretycznie mechatronika jest lepsza, ale tutaj dużo zależy od szkoły / prowadzenia kierunku. Mechatronika to tak jak kolega wspomniał przedmiot bardzo interdyscyplinarny i można bardzo dużo o niej powiedzieć i niczego wartościowego kogoś nie nauczyć. Z elektroniką jest pod tym względem łatwiej. Mimo wszystko tak jak wspomniałem patrz na poziom szkoły / prowadzonych zajęć a nie tylko na kierunek...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.