mjesiek Napisano Styczeń 18, 2016 Udostępnij Napisano Styczeń 18, 2016 Witam, jestem nowy i świeży w programowaniu i elektronice. Szukam osoby która pomogła by mi w małym projekcie Przetwornica DC/DC obniżający napięcie z dwoma tranzystorami MOSFET. Napięcie wej 9V, napięcie wyj regulowane 0-8 V. Prąd wyj 0.1-0.3 A. Sterowanie za pomocą procesora:Arduino Więcej wiadomości w priv. Myślę że dogadam się z każdym. Czekam na odpowiedź pozdrawiam 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Chumanista Styczeń 18, 2016 Udostępnij Styczeń 18, 2016 mjesiek, Przy takim prądzie po co MOSFETy i reszta zabawy? Przecież wystarczy liniowy regulowany. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mjesiek Styczeń 18, 2016 Autor tematu Udostępnij Styczeń 18, 2016 projekt na uczelnie wymagania doktorka ... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Chumanista Styczeń 18, 2016 Udostępnij Styczeń 18, 2016 mjesiek, Możesz użyć DAC? Bo to by uprościło sprawę znacząco. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
mjesiek Styczeń 18, 2016 Autor tematu Udostępnij Styczeń 18, 2016 Musiałbym to z nim skonsultować ale chodzi Ci o gotowy moduł czy samemu zbudować ? Bo tutaj głównie się rozchodzi o to że te przetwornicę muszę sam stworzyć... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Chumanista Styczeń 18, 2016 Udostępnij Styczeń 18, 2016 mjesiek, Ale przetwornice lubią wejście w postaci napięcia (zwykle dzielnik, ale jak chcesz z Arduino to DAC). Ale w sumie pewnie są jakieś na I2C. Momencik. OK, więc tak. Bierzesz to: http://www.ti.com/product/tps43331-q1?qgpn=tps43331-q1 Podłączasz dokładnie jak w datasheecie. Właściwie tyle. Nawet masz 2 osobne napięcia jak chcesz. Jeśli chcesz mi zapłacić za porady to powiedz 😉 EDIT: Nie widzę gdzie to kupić, ale myślę że jak napiszesz maila z .edu i powiesz że kupiłbyś ale nie masz gdzie to myślę że dadzą sampla. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mjesiek Styczeń 18, 2016 Autor tematu Udostępnij Styczeń 18, 2016 Oooo kurde. Posiadam schemat wstępny do owej przetwornicy ino nie jestem go pewien 🙂 nie mam wyliczonych paru parametrów. Na pewno wygląda mniej skomplikowanie od tego 😋 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Chumanista Styczeń 18, 2016 Udostępnij Styczeń 18, 2016 mjesiek, Ale to jest Poprawne Rozwiązanie. Jak regulujesz napięcie w swoim? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mjesiek Styczeń 18, 2016 Autor tematu Udostępnij Styczeń 18, 2016 potencjonometrem Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Chumanista Styczeń 18, 2016 Udostępnij Styczeń 18, 2016 mjesiek, A nie miało być Arduino? No chyba że serwo podepniesz XD I tu właśnie potrzebowałbyś DAC. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mjesiek Styczeń 18, 2016 Autor tematu Udostępnij Styczeń 18, 2016 Nie no jeżeli nawet i arduino to po napisaniu odpowiedniego programu i zmienianiu parametrów nie dostane na wyjściu regulowałbym zmieniając wartości w programie prawda? Nie znam się na tym całym ustrojstwie a muszę coś wykombinować bo sesja tuż tuż XD Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Chumanista Styczeń 18, 2016 Udostępnij Styczeń 18, 2016 mjesiek, A co robiłeś na studiach? Bo jeśli drugolicealista musi Ci tłumaczyć jak ADC pozwoli zastąpić potencjometr w typowym DC/DC to ekstrapoluję że się nie uczyłeś. Idę spać. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mjesiek Styczeń 18, 2016 Autor tematu Udostępnij Styczeń 18, 2016 Dobrze wnioskujesz. Skończyłem technikum elektryczne typowa elektryka nie elektronika, poszedłem dalej w tą stronę ale niestety na mojej uczelni zaczęli kłaść nacisk na przedmioty właśnie typowo informatyczne(chodzi mi tutaj głównie o programowanie które w ogóle mnie nie ciągnie i kręci). Dlaczego wybrałem temat o arduino ? bo miałem do wyboru tematy związane z programem MATLAB (który jest następną chorą rzeczą której nie pojmuje nikt u mnie na roku 🙂 Jednym słowem jestem w ciemnym tyłku ale wolę nauczyć się spróbować zrobić coś elektronicznego niż jakieś operatory PID modulatory i inne rzeczy tworzyć w matlabie które tak naprawdę w życiu się nie przydadzą 🙂 Cieszę się że robisz 2 liceum i masz pojęcie o elektronice ale to nie lepiej było pójść do technikum jakiegoś pokrewnego z tym ? 😋 także ten dobranoc 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Chumanista Styczeń 18, 2016 Udostępnij Styczeń 18, 2016 mjesiek, Dlaczego ja mam maile na telefonie? No nie ważne. PID dobra rzecz, MATLAB także, ale nie o tym my tu. Nie szedłem do technikum bo nie miałem żadnego w akceptowalnym dojeździe, a poza tym to rok w plecy. Ogólnie jak masz DC/DC to on oczekuje pętli zwrotnej z wyjścia oraz rezystora do GND żeby ustalić napięcie. Możesz tam dodać swoje napięcie żeby niezależnie wpływać na nastawy. Popatrz na LM2596: http://electronics.stackexchange.com/questions/194383/input-voltage-for-feedback-pin-on-lm2596-voltage-regulator Jak do jutra wieczór nie zrozumiesz jak użyć DAC to podaj model przetwornicy to coś pomyślę. Teraz serio idę spać. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mjesiek Styczeń 18, 2016 Autor tematu Udostępnij Styczeń 18, 2016 Jutro postudiuje coś nie coś obiecuje też idę spać^^ dobranoc . Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »