Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, jestem nowy i świeży w programowaniu i elektronice.

Szukam osoby która pomogła by mi w małym projekcie

Przetwornica DC/DC obniżający napięcie z dwoma tranzystorami MOSFET. Napięcie wej 9V, napięcie wyj regulowane 0-8 V. Prąd wyj 0.1-0.3 A. Sterowanie za pomocą procesora:Arduino

Więcej wiadomości w priv. Myślę że dogadam się z każdym.

Czekam na odpowiedź pozdrawiam 🙂

Musiałbym to z nim skonsultować ale chodzi Ci o gotowy moduł czy samemu zbudować ? Bo tutaj głównie się rozchodzi o to że te przetwornicę muszę sam stworzyć...

mjesiek, Ale przetwornice lubią wejście w postaci napięcia (zwykle dzielnik, ale jak chcesz z Arduino to DAC). Ale w sumie pewnie są jakieś na I2C. Momencik.

OK, więc tak.

Bierzesz to: http://www.ti.com/product/tps43331-q1?qgpn=tps43331-q1

Podłączasz dokładnie jak w datasheecie.

Właściwie tyle. Nawet masz 2 osobne napięcia jak chcesz.

Jeśli chcesz mi zapłacić za porady to powiedz 😉

EDIT: Nie widzę gdzie to kupić, ale myślę że jak napiszesz maila z .edu i powiesz że kupiłbyś ale nie masz gdzie to myślę że dadzą sampla.

Oooo kurde. Posiadam schemat wstępny do owej przetwornicy ino nie jestem go pewien 🙂 nie mam wyliczonych paru parametrów. Na pewno wygląda mniej skomplikowanie od tego 😋

Nie no jeżeli nawet i arduino to po napisaniu odpowiedniego programu i zmienianiu parametrów nie dostane na wyjściu regulowałbym zmieniając wartości w programie prawda?

Nie znam się na tym całym ustrojstwie a muszę coś wykombinować bo sesja tuż tuż XD

mjesiek, A co robiłeś na studiach? Bo jeśli drugolicealista musi Ci tłumaczyć jak ADC pozwoli zastąpić potencjometr w typowym DC/DC to ekstrapoluję że się nie uczyłeś. Idę spać.

Dobrze wnioskujesz. Skończyłem technikum elektryczne typowa elektryka nie elektronika, poszedłem dalej w tą stronę ale niestety na mojej uczelni zaczęli kłaść nacisk na przedmioty właśnie typowo informatyczne(chodzi mi tutaj głównie o programowanie które w ogóle mnie nie ciągnie i kręci).

Dlaczego wybrałem temat o arduino ? bo miałem do wyboru tematy związane z programem MATLAB (który jest następną chorą rzeczą której nie pojmuje nikt u mnie na roku 🙂

Jednym słowem jestem w ciemnym tyłku ale wolę nauczyć się spróbować zrobić coś elektronicznego niż jakieś operatory PID modulatory i inne rzeczy tworzyć w matlabie które tak naprawdę w życiu się nie przydadzą 🙂

Cieszę się że robisz 2 liceum i masz pojęcie o elektronice ale to nie lepiej było pójść do technikum jakiegoś pokrewnego z tym ? 😋

także ten dobranoc 😉

mjesiek, Dlaczego ja mam maile na telefonie? No nie ważne.

PID dobra rzecz, MATLAB także, ale nie o tym my tu.

Nie szedłem do technikum bo nie miałem żadnego w akceptowalnym dojeździe, a poza tym to rok w plecy.

Ogólnie jak masz DC/DC to on oczekuje pętli zwrotnej z wyjścia oraz rezystora do GND żeby ustalić napięcie. Możesz tam dodać swoje napięcie żeby niezależnie wpływać na nastawy.

Popatrz na LM2596: http://electronics.stackexchange.com/questions/194383/input-voltage-for-feedback-pin-on-lm2596-voltage-regulator

Jak do jutra wieczór nie zrozumiesz jak użyć DAC to podaj model przetwornicy to coś pomyślę. Teraz serio idę spać.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...