Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Rzeczywiście wyraziłem się nieprecyzyjnie.

Doprecyzuję więc:

Jakiś czas temu, próbowałem na innej płytce obsłużyć na tym pinie tryb Input Capture, męczyłem się długo, w końcu postanowiłem ustawić pin na GPIO Output, i również nie działało!

Do generowania kodu używam CubeMX.

Sprawdziłem multimetrem i połączenie z pinem było.

Wtedy uznałem, że to po prostu coś z procesorem jest nie tak i już nie wdrażałem się dalej.

Po jakimś czasie byłem zmuszony wykonać kolejną płytkę i o dziwno ten sam problem!

Próbowałem nawet na płytce ewaluacyjnej i również ten sam problem.

Domyślam się, że przyczyną może być główna funkcja pinu "JTDO". I mimo iż CubeMX teoretycznie powinien sam "ogarnąć" mapowanie to podejrzewam, że właśnie tu leży problem.

MasteR_PuppetS, dawno już tego nie używałem, ale może naprowadzi Cie to na rozwiązanie. Gdy miałem podobne problemy pomogła następująca linijka:

GPIO_PinRemapConfig(GPIO_Remap_SWJ_Disable, ENABLE);

Jednak wywołanie tego blokuje możliwość programowania STMa, więc u siebie wywoływałem ją 2 sekundy po włączeniu układu, aby mieć czas na uruchomienie programatora wcześniej. Możliwe jednak, że napisałem tutaj głupoty - robiłem to jakieś 2 lata temu i mogłem zwyczajnie zapomnieć 😉

Orłem w programowaniu nie jestem, tym bardziej STM'ów ale jeżeli chcesz korzystać z Input Capture to czemu ustawiasz pin jako wyjście (OUTPUT)?

Jakby to Pan Stonoga powiedział: szkoda k... gadać, szkoda strzępić ryja.

MasteR_PuppetS, dawno już tego nie używałem, ale może naprowadzi Cie to na rozwiązanie. Gdy miałem podobne problemy pomogła następująca linijka:
GPIO_PinRemapConfig(GPIO_Remap_SWJ_Disable, ENABLE);

Jednak wywołanie tego blokuje możliwość programowania STMa, więc u siebie wywoływałem ją 2 sekundy po włączeniu układu, aby mieć czas na uruchomienie programatora wcześniej. Możliwe jednak, że napisałem tutaj głupoty - robiłem to jakieś 2 lata temu i mogłem zwyczajnie zapomnieć 😉

Dziękuję!

Poczytam, potestuję, może uda się do czegoś dojść.

[ Dodano: 04-02-2016, 15:29 ]

W przypadku CubeMX (biblioteki HAL) ta funckcja zalatwila sprawe

__HAL_AFIO_REMAP_SWJ_NOJTAG();

zadnego problemu z programowaniem nie mam (programuje przez SWD)

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...