Skocz do zawartości

USBasp "*** [flash] Error 1"

st4rsk1

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich,
zacząłem zabawę z mikrokontrolerami i niestety napotkałem problem dosyć wcześnie. Kupiłem 2 programatory Usbasp z Chin. Udało mi się wgrać prosty program z książki Programowanie układów AVR dla praktyków (za pomocą cmd). Nadeszła sesja i musiałem odstawić zabawę na później. Po tygodniu jak chciałem wgrać ten sam program tylko z innymi parametrami świecenia to zaczął wyskakiwać mi błąd

avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1

avrdude: initialization failed, rc=-1

Double check connections and try again, or use -F to override

this check.

avrdude done. Thank you.

make: *** Error 1

Zmieniłem programator na drugi i wszystko działa. Moje pytanie co może być przyczyną niedziałania tego pierwszego. Jestem zielony w tych sprawach, także prosiłbym o jakieś łopatologiczne wyjaśnienie. Z góry dziękuję za pomoc.

Komentarz dodany przez: Treker

Aż tak źle ze mną nie jest 😃. Płytkę bez przepinania odłożyłem, także nic nie mogło zamienić się miejscami jak wcześniej działał. Dla pewności później podłączyłem wszystko jeszcze raz. Jak zmieniam programator na drugi to przepinam tylko cześć która idzie do portu usb, a kabelki zostają w tym samym miejscu i na drugim działa.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.