Skocz do zawartości

Podłączenie LMS303C z Arduino Uno

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, chciałem podłączyć do Arduino uno moduł LMS303C za pomocą konwertera napięć przez I2C. Postępowałem wg. instrukcji producenta:

https://learn.sparkfun.com/tutorials/lsm303c-6dof-hookup-guide?_ga=1.241387394.1227708012.1446819093

ale niestety poniosłem sromotną klęską. Załączam schemat w jaki sposób połączyłem urządzenia. Po wgraniu przykładowego kodu w podglądzie portu szeregowego wyskakuje tylko "Failed setup".

Do postu dołączam schemat jak podłączyłem elementy i przykładowy kod który niestety mi nie działa. Proszę o pomoc z podłączeniem tego elementu z arduino i wskazanie błędów 😉

kod.txt

WP_20160219_001.thumb.jpg.bad177dc9e8e899a4f55aaae6c3b58b4.jpg

Na schemacie ewidentnych błędów nie ma, ale nie wiemy co to za konwerter. Szyna I2C potrzebuje rezystorów podciągających na każdej linii. Jeżeli konwerter ich nie ma, będziesz musiał dostawić 4 sztuki: 2 muszą ciągnąć do +5V po stronie HV i dwa do +3.3V po stronie LV. Co to za Arduino? Co to za konwerter? Skąd bierzesz 3V?

Przejrzałem pobieżnie bibliotekę do LSM303 i - może to głupie, ale moim zdaniem jej metoda begin używana podczas sprawdzenia czy moduł jest podpięty, nie zwiera inicjalizacji interfejsu I2C. Do SPI jest kawałek kodu, ale do I2C brak 😐

Czy mógłbyś wstawić tuż przed, albo tuż za linią Serial.begin coś takiego:

Wire.begin();

To ustawia I2C w tryb master. Może dalej już pójdzie...

• Lubię! 1

Dziękuje serdecznie, wszystko gra i burczy. Widać nie był to taki głupi pomysł. Przyznam, że dopiero niedawno zacząłem zabawę z arduino i muszę się jeszcze wiele nauczyć. Leci do ciebie piwko i jeszcze raz dziękuję za pomoc 🙂.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...