Skocz do zawartości

Kurs STM32 F4 - #2 - Niezbędne narzędzia: HAL, Cube

Pomocna odpowiedź

Napisano
html_mig_img
Przed przejściem do przykładów praktycznych warto poświęcić chwilę na ogólne omówienie narzędzi używanych w kursie STM32 F4. Główną nowością jest tutaj korzystanie z graficznego kreatora STM32CubeMX oraz bibliotki HAL. Z tego artykułu dowiesz się czym są wspomniane narzędzia, jakie są ich słabe i mocne strony oraz na jakim dokładnie sprzęcie będziemy pracować.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

jkarczew, w chwili obecnej wszystkie kursy Forbota dostępne są w formie Internetowej.

W kolejnych częściach będą pojawiały się animacje, filmy - w wersji papierowej takie materiały byłyby niestety bezużyteczne.

Witam, czy możliwe jest opracowanie i dodanie własnej biblioteki do biblioteki HAL, czy jednak producent zastrzegł sobie prawa i możemy korzystać tylko z tych zaimplementowanych przez niego?

Pozdrawiam i czekam na kolejne artykuły!

Pomysł kontynuacji STM32 wydaje mi się słuszny i czekam na kolejne artykuły.

Wielu z nas ma w domu już kilka mikrokomputerów może czas połączyć je ze sobą np. starą i nową płytkę nucleo i discavery.

Sterowanie i komunikacja między płytkami to coś co może zainteresować wielu robotyków. Myślałem o wersji z SPI i bardziej zaawansowanej czyli protokół CAN.

Może ten temat jest już opracowany?-to proszę o linki.

akuch2, na ten moment nie ma na Forbocie takich materiałów.

Możliwe, że się pojawią - najpierw jednak musimy przejść przez podstawy, aby było się do czego odwoływać 🙂

akuch2, w HAL? Jeszcze chyba nie 🙂 W każdym razie temat komunikacji między układami jest na mojej liście tematów.

• 3 lat(a) później...

Witam!

Zainstalowałem STM32CubeMX na windows 10 i zaraz po instalacji mam taki komunikat jak na załączniku. Nie bardzo wiem o co chodzi. Czy moge prosic o wyjaśnienie.

Pozdrawiam

warning.JPG

Dnia 11.04.2016 o 16:46, akuch2 napisał:

To może po SPI -podstawy już były.

podstawy w trybie master, slave to zupełnie inna bajka. Bez DMA nie osiągniesz dużych szybkości komunikacji. Przekonałem się o tym robiąc 

Na STM32F105 taktowanie SPI 1 max 2MHz gdy slave na przerwaniach. Aby było szybciej musisz uzyc DMA (albo szybszego uC). Samo DMA to nie wszystko. W trybie 8-bit max transfer będzie 2 razy wolniejszy niż 16-bit. jak pamiętam w trybie 16-bit, z DMA to Fclk /4. Zegar 72MHz daje więc max 18MHz. Wszystko fajnie, ale gdy realizujesz transfer DMA to ustawiasz ile danych odbierzesz a gdy nie wiem ile? Długość jest zmienna? I na to jest sposób, w każdym razie trochę roboty z tym jest.

Natomiast I2C slave, to przyznam, że nie "kumam" filozofii HAL. Zrobiłem slave ale to była droga przez mękę dlatego lepiej chyba zrobić to na rejestrach.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...