Skocz do zawartości

Jaki cichy silnik dc z przekładnią ?

dawidn47

Pomocna odpowiedź

Cześć wszystkim. Wie ktoś może jak głośne są silniki z przekładnia firmy Polulu ? Interesuje mnie model Pololu 37Dx54L. Przy aktualnym projekcie wykorzystuje silnik z przekładnia z aliexpress o parametrach 70 rpm i 7 kg/cm przy 12v. Jest on jednak zdecydowanie za głośny pod sporym obciążeniem. Zdaję sobie sprawę że ocena głośności jest mocno indywidualna ale może komuś uda się mi pomóc. Czy o hałasie decyduje jakość wykonania przekładni ? Jak w takim razie wypadają pod tym względem silniki Polulu ? Z góry dzięki.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Zadając pytanie nie spodziewałem się że to będzie takie istotne. Mechanizm będzie miał za zadanie otwierać i zamykać okno. Głownie nocą dlatego zależy mi na cichej pracy silnika z przekładnią.

No właśnie sęk w tym, że od zastosowania dużo zależy, bo być może zamiast silnika lepiej będzie użyć czegoś innego, co jest ciche. Istotna także jest prędkość, z jaką to coś ma się poruszać...

Na pewno warto spróbować z silniejszym silnikiem, który nie będzie pracował na granicy swoich możliwości i spowolnić go -- w ten sposób hałas powinien znacznie się zmniejszyć.

Dalej, dodanie smaru do przekładni może pomóc.

Różne przekładnie hałasują w różnym stopniu, zależy to między innymi od kształtu zębów trybów. Te na większe moce powinny być cichsze, bo są tak robione, żeby ich zęby stykały się praktycznie cały czas.

No i wreszcie, last but not least, silnik można wygłuszyć umieszczając go w odpowiedniej obudowie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.