AdrianOOstt Napisano Kwiecień 19, 2016 Udostępnij Napisano Kwiecień 19, 2016 Witam Zrobiłem robota z 2 silnikami DC, który wykrywa przeszkody za pomocą czujnika ultradzwiękowego. Aby czujnik wykrywał przeszkody wpisałem w programie Stop() delay(50) ponieważ spada wtedy napiecie i nie ma dla czujnika potrzebnego 5V. Po wgraniu programu silniki nie zatrzymująs się gdzies na 0,007sec tylko na 0,5sec i gdy założe gąsienice to wcale nie chcą ruszyć z miejsca. Zasilam to 5cioma bateriami AA. Posiadam TB6612FNG sterownik silników VMOT podlączone mam do VIN arduino Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Kwiecień 19, 2016 Udostępnij Kwiecień 19, 2016 Polecam baterie wymienić z alkalicznych na niklowo-kadmowe albo metal hybrid (czyli pospolite akumulatorki do aparatów fotograficznych etc.). Dają znacznie większy prąd, więc nie będziesz mieć takich problemów, a do tego możesz je ładować. Baterie alkaliczne pracujące z wysokim prądem nie wytrzymają zbyt długo. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »