Skocz do zawartości

Sterowanie wyświetlaczem STM 32 F072RB

natrov

Pomocna odpowiedź

Witam,

zakupiłem identyczny wyświetlacz, lecz nie mam pojęcia jak nim sterować za pomocą STM 32 F072RB.

Robił ktoś coś podobnego na tym modelu STMA i chce się podzielić kodem lub jest w stanie pomóc w inny sposób? 🙂

Dzięki

Link do wyświetlacza: http://botland.com.pl/wyswietlacze-alfanumeryczne/2351-wyswietlacz-lcd-2x16-znakow-niebieski-konwerter-i2c-lcm1602.html

Sterowałeś takim wyświetlaczem przy użyciu normalnych linii IO a nie interfejsu?

Przydatne informacje w internecie możesz znaleźć pod hasłem HD44870.

To ten sam wyświetlacz (uściślając ten sam sterownik wyświetlacza), więc komendy są te same.

Jeśli masz ten sam wyświetlacz co w linku (z odłączanym modułem I2C) to polecam ten moduł odłączyć i na początek sterować nim "normalnie". Później jak już będziesz miał gotową i sprawną bibliotekę to wystarczy dołożyć komunikację przez interfejs i tyla.

Już to robiłem i komunikacja z tym wyświetlaczem nie jest trudna, bywa "problematyczna" bo w niektórych miejscach trzeba trzymać rygor czasowy albo sprawdzać czy można wysyłać następną komendę (nie wszystkie modele wyświetlaczy tę funkcję obsługują albo różnie to działa).

Niestety kodem nie poratuję (chamska awaria dysku twardego w zeszłym tygodniu - wciąż pracuję nad odzyskaniem danych), ale radą chętnie służę.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.