Skocz do zawartości

Monitor Szeregowy - błędny odczyt.

Stradek

Pomocna odpowiedź

Witam.

Ostatnio kończyłem kurs Arduino i na zakończenie postanowiłem zedytować jeden z ostatnich programów kursu, a mianowicie podłączyłem do Arduino czujnik odległości i zacząłem pisać program.

Wszystko mi chodziło bardzo dobrze, ale gdy postanowiłem zobaczyć wykres na szeregowym monitorze ukazały się moim oczom takie dziwne odczyty: �x��€

Pomyślałem że może jest to wina układu i coś źle podłączyłem, dlatego miernik odległości by wysyłał jakieś błędne bajty lub zapominał by o jakichś.

Po sprawdzeniu układu nic nie wskazywało na błędy.

Zrobiłem inny program który miał wypisać na monitorze "123" i dalej pokazywały się jakieś błędy w monitorze.

Dodam że błędy wyglądają inaczej przy jednym programie, a inaczej przy drugim.

Serial.begin(9600); jest.

Jakieś sugestie jak rozwiązać mój problem?

Załączam zdjęcie z banalnym programem, który powinien wyświetlić prawidłowy odczyt, lecz tak nie jest.

Monitor_Szeregowy.thumb.png.84e38b73f0ad9f181559838b75972e46.png

Chumanista, dzięki, naprawdę nie wiem dlaczego zmieniło mi się to ustawienie.

Jeszcze napiszę dokładniej dla osób, które w przyszłości spotkają ten sam problem.

Okienko ze zdjęcia w prawym dolnym rogu(Monitora Szeregowego) wskazuje liczbę 19200 baud, a powinno wskazywać 9600 baud, a w skrypcie powinno być napisane Serial.begin(9600).

Mam tylko takie pytanie.

Czy jest jakaś różnica, gdy napiszę w Serial.begin jakąś inną liczbę niż 9600 i tak samo w tym oknie ustawie sobie tą samą co w kodzie?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Tu: https://www.arduino.cc/en/Serial/Begin masz napisane:

For communicating with the computer, use one of these rates: 300, 600, 1200, 2400, 4800, 9600, 14400, 19200, 28800, 38400, 57600, or 115200. You can, however, specify other rates - for example, to communicate over pins 0 and 1 with a component that requires a particular baud rate.

W praktyce możesz uzyskać dowolne będące odpowiednio małym dzielnikiem 16000000 z tego co wiem.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.