Skocz do zawartości

Ethernet Shield - problem

Majkel192

Pomocna odpowiedź

Piszę do was z prośbą o pomoc, bo już totalnie zgłupiałem i nie wiem co dalej. Mam do zrobienia projekt z czujnikami sterowanymi za pomocą aplikacji webowej i zakupiłem do tego Ethernet Shield + Arduino Leonardo.

Problem polega na tym, że gdy wgrywam przykładowy sketch z WebServerem i próbuję przypisać statyczne IP w mojej puli i nic, wpisałem już chyba z 20 adresów i gdy robie PING ADRES to pisze -> "Destination host unreachable".

No ok, próbuje dalej.. wgrywam sketcha żeby automatycznie przypisał IP z DHCP to dostaje komunikat na porcie szeregowym -> "Failed to configure Ethernet using DHCP".

Internet mam radiowy ze względu, że mieszkam na wsi i była to odpowiednia alternatywa. Posiadam coś takiego jak antene + Mikrotik, następnie kabel schodzi do zasilacza POE, następnie z LAN idzie na switch i ze switcha na access point i ethernet shield.

Na Ethernet Shieldzie świeci LINK, 100M, FULLD i PWR, czasem zamiga RX.. Gdy próbuje wejść na adres przypisane statycznie to dostaje komunikat, że przekroczono czas.

Niedawno wziąłem do swojej pracy, żeby sprawdzić czy to przypadkiem nie jest wina płytki albo nakładki. Podpiąłem do niezależnego routera na karte PLAY, który odbiera dane 2G,3G, LTE itp. i od kopa przypisał arduino DHCP, pingowałem i dostawałem odpowiedni czas i nie utracono żadnych pakietów i bez problemu udało mi się wejść na podany adres IP.

Podejrzewam, że coś mi blokuje u mnie w domu, ale nie mam pojęcia co.. był gość i stwierdził, że mam pełną pule adresów, więc kazałem mu wyczyścić i zabezpieczyć sieć hasłem no i tak zrobił, lecz nadal lipa.

Sorki, że tak chaotycznie piszę, ale termin goni a ja się tylko denerwuję, że nie działa.

Dzięki za przeczytanie moich wypocin 🙂

schemat.png

Komentarz dodany przez: Treker

Panowie problem rozwiązany 🙂

Jakby ktoś potrzebował:

Ogólnie jest tak, że jest to internet radiowy czyli dochodzi 1 główne IP od dostawcy, więc jak wpiąłem lapka do switcha to dostał te IP i adres został zadzierżawiony. Jako, że nie mam dostępu do konfiguracji to nie wiem na jaki czas jest dzierżawiony. Rozwiązaniem okazało się wypięcie switcha i wsadzenie routera, następnie wpięcie z zasilacza POE (port LAN) do portu WAN w routerze i z routera normalnie z LAN wyprowadzić na urządzenia, odpowiednio skonfigurować, włączyć DHCP i arduino eth shield śmiga, aż miło 🙂

Pozdrawiam 🙂

Ps. Dobrze mieć sieciowca seniora w pracy 😃

Ps2. W arduino leonardo lepiej sprawdzić czy piny z ICSP napewno stykają szczególnie w pierwszej wersji ETH SHIELD.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.