Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich,

mam problem dotyczący komunikacji przez porty COM z Nucleo. Po dłuższej przerwie postanowiłem sobie coś zaprogramować, podłączyłem NUCLEO F103RBT6 do USB, napisałem program migający diodą dla testu, działa. Chciałem następnie przetestować USART, napisałem program, wgrałem i do tej pory wszystko OK, dopóki nie próbowałem połączyć się z PuTTy. Okazało się nie nie może połączyć się z zapamiętanym portem COM. Urządzenie nie widnieje w menedżerze urządzeń jako port COM tylko jako nieznane urządzenie. ST-Link normalnie widzi. Wygląda na to, że SAMO coś się popsuło :/ ktoś miał podobnie ?

P.s. Dodam, że sterowniki przeinstalowałem i upgrade'owałem firmware na Nucleo. Nie tylko na tym się tak dzieje, z NUCLEO F303R8T6 też tak jest. Na Discovery nie testowałem.

• 2 tygodnie później...

Vroobee, masz możliwość sprawdzenia na innym komputerze? Może masz tutaj coś za mocno namieszane z różnymi sterownikami. Ja bym dla pewności sprawdził na "czystym" komputerze, czy wgrywając sterowniki konkretnie do tej płytki wszystko ruszy. Wykluczysz przynajmniej wtedy problem sprzętowy.

Dzięki za odpowiedź 🙂 podczas sprawdzania o co chodzi natknąłem się na taki problem, że Windows 10 sam wywalał sterowniki i nie mógł ich ponownie zainstalować. Podejrzewam, że po ostatnio wprowadzonej aktualizacji tak się stało ale pewny nie jestem. Byłem zmuszony wykonać format systemu i na "czystym" systemie wszystko ładnie śmiga (jak na razie).

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...