Skocz do zawartości

Jakie wybrać kondensatory?

marcelh2o

Pomocna odpowiedź

Cześć mam pytanie jakie kondensatory powinienem dobrać do modułu radiowego nrf2401L i do mostka ln293DNE? do Atmega 328p-pu zastosuje 22uF i 100nF czy ten kondensatory będą równierz pasować do tych modułów? Są jakieś schematy dobierania pojemności kondensatorów? (załadając że atmegę zasilami 5v, moduły nrf 3,3v, a mostek H 5v)

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dlatego wybrałem dział "początkujący" bo nie mam zbyt wielkiej wiedzy w tych tematach. Układu jeszcze nie mam podłączonego bo chce wszystko wrzucić na płytkę drukowaną, a jeszcez nie wiem ile mam dobrać kondensatorów i jakich więc jak mam zmierzyć zakłócenia? Nie ma jakichś ogólnych norm żeby wstrzelić się w zakres pojemności? Poza tym jak mam zmierzyć te zakłócenia?

Ogólne normy są takie, że te moduły powinny pracować poprawnie bez dodatkowych kondensatorów. Natomiast zakłócenia mogą się pojawić z silników oraz twoich połączeń -- trudno powiedzieć jakie, bez zmierzenia.

Zmierzyć możesz je przy pomocy oscyloskopu.

Ogólne normy są takie, że te moduły powinny pracować poprawnie bez dodatkowych kondensatorów. Natomiast zakłócenia mogą się pojawić z silników oraz twoich połączeń -- trudno powiedzieć jakie, bez zmierzenia.

Zmierzyć możesz je przy pomocy oscyloskopu.

Niestety nie masz racji lub nie do końca ją masz. Mimo że moduły te nie wymagają filtracji wg. "norm" to w praktyce wychodzi to często zupełnie inaczej. Dlatego pomogli mi już na innym forum i napisali że są często problemy z sygnałem z nrf'ów i kondensator jest niezbędny. Dla zainteresowanych na przyszłość napiszę że jest to 4,7uF lub połączone 10nF i 1uF.

Co do modułu ln293DNE jeszcze nie znalazłem odpowiedzi jak znajdę to napiszę.

Jak masz zaszumione zasilanie, to nrf nie będzie działał dobrze -- to prawda. Ale filtr dobierasz do zakłóceń, które masz, a nie do tego, co zasilasz. Z zasilaniem jest jeszcze w miarę łatwo, bo trudniej jest przedobrzyć i dać za duży kondensator (choć tak jak piszesz, jeśli użyjesz wolnego kondensatora elektrolitycznego, to często trzeba dołożyć mniejszy ale szybszy ceramiczny), natomiast jeśli masz tam jakikolwiek sygnał, to już trzeba dobierać dość dokładnie.

ten z antenką

W sensie z anteną na PCB?

Tak czy siak ja w urządzeniu z modułem NRF + wzmacniacz miałem problemy z zasilaniem.

Przy zastosowaniu kondensatora 10uF na szynie zasilania w pobliżu pinów modułu (3.3V uzyskiwane za pomocą regulatora liniowego) były spore zakłócenia przy wysyłaniu danych i moduł nie działał (zawieszał się/restartował):

Po zastosowaniu kondensatora 100uF (rozmiar 1206) bezpośrednio przy pinach zasilania (na PCB modułu) napięcie nie spada (prawie) poniżej 3V. Nie jest idealnie, ale działą.

2xLi-Ion -> Step-down do 5V -> stabilizator liniowy do 3.3V MCP1702 -> moduł NRF.

Moduł NRF podłączony jest do głównego PCB za pomocą przewodów o dł. około 10cm i złącza KK254. Przewody/linie zasilające mają przekrój 0,35mm^2.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...