Skocz do zawartości

[STM32F4] STM32F411E HAL uruchomienie nRF24L01+

DBR

Pomocna odpowiedź

Witam,

Jaki czas temu zakupiłem zestaw do Kursu STM32 F4 na blogu. Przerobiłem wszystkie dostępne odcinki kursu. Wcześniej budowałem układy na mikro kontrolerach Atmega. Od pewnego czasu próbuję uruchomić na zestawie moduł radiowy nRF24L01+ z wykorzystaniem bibliotek HAL. Niestety jak na razie marne rezultaty. Chciałem zapytać się forumowiczów czy znają może strony gdzie może być to opisane lub gdzie znajdują się biblioteki dla tego modułu radiowego? Ostatnio próbowałem uruchomić na bibliotekach z tej strony http://stm32f4-discovery.net/2015/09/hal-library-25-nrf24l01-for-stm32fxxx/ niestety nie bardzo wiem jak to ugryźć co rusz mam jakieś błędy w kompilacji programu. Będę wdzięczny za pomoc.

Myślę że powinieneś rozdzielić Twój problem (na poziomie koncepcji) na mniejsze, współpracujące ze sobą części.

Wykorzystanie HAL to jedno, poprawna konfiguracja i obsługa modułu NRF to drugie.

Zacznij od przygotowania sobie funkcji uruchamiających moduł SPI w mikrokontrolerze oraz funkcji umożliwiającej wysłanie/odebranie bajtu. Potem zajmij się sprawdzeniem czy komunikacja z modułem jest ok (poprzez odczytanie wartości jakiegoś rejestru którego poprawną/domyślną wartość znasz z datasheeta), potem konfiguracją, potem uruchomieniem drugiego modułu i na koniec przesyłaniem danych.

I na przyszłość:

co rusz mam jakieś błędy w kompilacji programu.

Taka informacja jest praktycznie nic nie warta. Jakie błędy? Jak chcesz otrzymać sensowną pomoc to sensownie opisz problem i objawy.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...