Skocz do zawartości

Jakie dobrać li-pole?

marcelh2o

Pomocna odpowiedź

Cześć zastanawiam się nad dobrym rozwiązaniem dotyczące zasilania mojego pojazdu sterowanego radiowo z akumulatorków li-pol. Niżej podaje schemat odbiornika i nadajnika (przerobiłem trochę układ jednego z użytkowników). I pytanie brzmi:

1) Lepiej wykorzystać do zasilania 4 silników jednego lipola 11,1V z 20C czy dwa lipole (jeden li-pol na jeden moduł ln293dne) po 11,1 z 20C (silniki mam na 12V więc będę musiał zastosować stabilizatory akurat mam step up do 30V)

2) Musze jeszcze zasilić nrf napięciem 3,3V, atmege 5V i moduł ln293dne 5V do tego pewnie będę musiał wykorzystać kolejny zestaw lipoli np. 7.4V z C20 i dać stabilizatory napięcia do każdego elementu.

Jak myślicie sprawdzi się takie rozwiązanie? wydajność prądowa 20C wystarczy? czy rozegrać to inaczej.

Schemat odbiornika

Schemat nadajnika

Wydajność prądowa typu 20C ma tylko sens jak podajesz też pojemność akumulatora...

1. Lepiej jedną dużą niż dwie małe

2. Po co oddzielny li-poly do elektroniki? Wystarczy step-down (albo przy mniejszym prądzie jakiś LDO w dużej obudowie - zależy ile twoja elektronika będzie brała ) i dobry kondensator. Wymienione elementy biorą dosyć mało prądu. Gorzej jak dorzucisz jeszcze trochę czujników, wtedy step-down byłby dużo lepszy...

Wydajność prądowa typu 20C ma tylko sens jak podajesz też pojemność akumulatora...

1. Lepiej jedną dużą niż dwie małe

2. Po co oddzielny li-poly do elektroniki? Wystarczy step-down (albo przy mniejszym prądzie jakiś LDO w dużej obudowie - zależy ile twoja elektronika będzie brała ) i dobry kondensator. Wymienione elementy biorą dosyć mało prądu. Gorzej jak dorzucisz jeszcze trochę czujników, wtedy step-down byłby dużo lepszy...

Pakiet Li-Pol Redox 11.1V 500mAh 20C T Plug -- myślałem o tego typu akumulaorkach.

Chciałem dać oddzielny dlatego że jeśli wszystko mi będzie zasysać z jednego akumulatorka to silniki mogą nie pobrać tyle prądu ile powinny i nie ruszą przy X obciążeniu.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Nigdy nie miałem li-poli tylko zwykłe baterie 9v i raczej chodziło mi o to że źródło może nie być w stanie tyle prądu "przekazac" ile powinno. Nie wiem za bardzo jak o wyjaśnić jestem początkujący w tych tematach więc proszę o wyrozumiałość 😃

Wg. danych technicznych Prąd szczytowy: 1,2A. Zamierzam wykorzystać 4 takie silniki. Więc faktycznie wychodzi na to że jeden dobrze dobrany Li-pol zrobi swoją robotę. Dzięki za napisanie tego wzorku będę pamiętał o nim na przyszłość 🙂

[ Dodano: 05-08-2016, 12:16 ]

A teraz podobne pytanko. Jeśli chce żeby na przetwornicy sep-down było 5v kóre poprowadze do dwóch modułów ln293dne i do jednej atmega328p-pu to normalnie mi wystarczy ta jedna przetwornica czy muszę do każdego elementu oddzielnie ją dać?

Prąd wyjściowy: prąd 2A, max 3A (wymagany radiator)

Wydajności: < 92%

Więc tak jak pisałeś że moja elektronika (atmega328p-pu, 2x ln293dne i moduł nrf2401l) nie powinna pobrać więcej niż 200-500mA. Muszę się tylko upewnić jeszcze co do nrfa. A jeśli stosuje przetwornicę to kondensatory filtrujące na wejściu i wyjściu obowiązkowe? czy tylko te klasyczne do podłączenia atmegi 10uF i 100nF wystarczą? czy dodatkowo reszta modułów też potrzebuje?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.