Skocz do zawartości

Wizualizacja danych - program oscyloskopu

buchbuch

Pomocna odpowiedź

Witajcie. Od dłuższego czasu poszukuję jakiegoś prostego programu na PC dzięki któremu można by było wizualizować dane z przetwornika ADC w formie wykresu przesyłane przez adapter RS-USB. Znalazłem kilka darmowych publikacji jak np. Fabulous Logic Analyser lecz niestety nie dało się go przekonać do komunikacji z adapterem.

Jeśli więc możecie polecić jakiś program tego typu będę wdzięczny. Za każde info wielkie dzięki.

Środowisko arduino ma wbudowany monitor portu szeregowego, który umożliwia rysowanie wykresów.

Terminal by Br@y ma opcję Graph.

Dobre i to jak nie ma alternatywy. Miałem jednak nadzieję na możliwość nieco dokładniejszej analizy przebiegu jak np możliwość odczytu wartości spod kursora lub zmiany rozdzielczości wizualizacji w arduino zmienia się automatycznie i nie da się tego wyłączyć 🙁

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Nie jestem pewny czy mój odtwarzacz binariów z XXw ogarnie matlaba bo np. ze scilabem sobie nie radzi 🙁 poza tym z tego co się orientuję do matlaba trzeba wykupić licencję...

Będę chyba musiał niestety pozostać przy szlaczkach z arduino.

poza tym z tego co się orientuję do matlaba trzeba wykupić licencję...

Nie do końca. Możesz pobrać pełną wersję trial na 30 dni. Po wygaśnięciu możesz reinstalować program i dalej go testować.

Można samemu napisać program komunikujący się z urządzeniem pomiarowym i wyświetlający wykres. Może jakaś darmowa SCADA. Matlab to zbyt drogie i duże środowisko do tak banalnego zadania. Napisz co to za oscyloskop/urządzenie pomiarowe to zobaczymy czym pobierać dane.

Ponownie przez wiele godzin usiłowałem znaleźć w necie odpowiedni program dla moich celów niestety bez powodzenia. Matlab z całą pewnością by załatwił sprawę ale mój komputer go nie uciągnie. Mogłoby być coś jak monitor portu w arduino tylko z możliwością skalowania wykresu w sumie bez różnicy nawet przez jaki port. Chodzi o wizualizację sygnału z czujników analogowych za pośrednictwem ADC w formie wykresu tylko tyle i aż tyle bo nie mogę znaleźć takiego programu od kilku miesięcy a nie czuję się na siłach aby napisać własny. Od biedy to nawet nie musi być obraz w czasie rzeczywistym, wystarczyło by żeby czytał dane z pliku tylko to już nie będzie monitorowanie...

Od biedy to nawet nie musi być obraz w czasie rzeczywistym

Jak masz takie problemy z komputerem to rejestruj odbierane dane do pliku i wczytuj sobie do arkusza kalkulacyjnego.

Dokładnie o coś takiego chodziło. Wielkie dzięki! Nie szukałem na youtube bo mój muzealny komputer kiepsko go znosi..

Przypuszczam że program przyda się nie tylko mnie. Jeszcze raz dzięki w imieniu swoim i tych wszystkich którym się przyda 🙂

Link do pobrania: https://github.com/farrellf/Telemetry-Viewer/blob/master/Telemetry%20Viewer.jar?raw=true

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.