Skocz do zawartości

[Praca] Zlecę wykonanie prototypu: ESP8266 + MMA8652Q, soft: RTOS, Websockets, prosty klient WWW

PetersP

Pomocna odpowiedź

Klasyczny IoT.

Urządzenie ma być prostym serwerem, do którego można podłączyć się przez wifi.

Przewidywana ilość klientów ( 1, max 2 ).

Ze wstępnego rozeznania, wydaje mi się, że na ESP powinien być serwer websockets ( większa wydajność ) + RTOS.

Akcelerometr ma zliczać ilość TAPów ( trzeba wykorzystać przerwania z akcelerometra ).

W zakres projektu wchodzi:

- wykonanie prototypu ( projekt PCB, montaż )

- wykonanie draftu oprogramowania ( chodzi o podstawowy flow ).

Proszę o przysłanie ofert na:

[email protected]

Najlepiej gdyby temat zrobiła doświadczona osoba, ale jeżeli ktoś czuje się na siłach poeksperymentować to zapraszam.

Dzięki.

Zrobiłem mały prototyp używając przykładów dostępnych na sieci. Jednoczesna obsługa akcelerometru i webserwera przez ESP 8266 przy jednym kliencie ( ale klient ciągle odpytywał requestami ) zawieszała ESP i generalnie chodziło brzydko.

Z tego co oglądąłem na YT należałoby użyć websockets i ewentualnie ESP na RTOS.

Nie zajmuje się profesjonalnie elektroniką, zawodowo programuje dla firm dlatego pewnie wyszła mi kaszana.

Nie chcę narzucać rozwiązania. Jeżeli ktoś będzie umiał zrobić to inaczej ale spełni moje ściśle określone wymagania to okej.

[ Dodano: 17-08-2016, 10:53 ]

Mam też określony budżet na ten projekt.

Jeżeli ktoś będzie zainteresowany to niech podeśle mi do siebie namiary na maila ( [email protected] ) - oddzwonię, albo dokładniej opisze temat - być może nie jest taki trudny jak to przedstawiłem.

[ Dodano: 17-08-2016, 11:04 ]

Funkcjonalnie ma to działać tak.

Urządzenie ciągle monitoruje akcelerometr. Jeżeli wykryje drganie ( tap, uderzenie ) to musi sobie to zapisać w pamięci - chodzi o zliczanie tych zdarzeń.

W każdej chwili do urządzenia może podpiąć się klient ( telefonem, desktopem ) i "na żywo" może oglądać stan zmiennej pokazującej ilość zdarzeń/tapów/uderzeń.

W moim rozwiązaniu podpiąłem akcelerometr bez przerwań w pętli i analizowałem surówkę + dodatkowo stał serwer WEB, który odpowiadał na request klienta i wysyłał stan zmiennej.

Klient odpytywał serwer co 0.5s no i zaczynały się jaja bo ESP ( albo mój program ) nie radził sobie.

Dlatego WebSockets - bo to serwer poinformuje klienta o zdarzeniu co znacznie odciąży układ a RTOS miał być po to by obsługa akcelerometru nie gryzła się z webserwerem.

Ale nie mam doświadczenia w programowaniu ESP8266 więc to tylko taka moja teoria.

[ Dodano: 17-08-2016, 11:14 ]

Klienta na telefon czy desktop sobie sam napiszę - oczywiście, ale fajnie by ktoś ogarnął soft po stronie układu bo mi to idzie jak krew z nosa.

Dodatkowo zmieniłem docelowy akcelerometr i sam nie dam rady obsłużyć go ( ma wbudowane przerwania i obsługę tapów/ruchu itd ).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.