Skocz do zawartości

Ocena wątku: 1 2 3 4 5 Komunikacja między dwoma Arduino Fio z XBee

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, chciałem skomunikować dwa Arduina Fio za pomocą XBee i mam z tym niemały kłopot. Ciężko wygooglować cokolwiek przydatnego w tej materii. Znalazłem ten artykuł i próbowałem zrobić wszystko zgodnie z nim, czyli:

1) Nic nie konfigurowałem w XBee, bo niby nie trzeba.

2) Wgrałem sendera i receivera na płytki.

3) Podłączyłem XBee i uruchomiłem płytki.

I nic, sender wysyła (widzę, bo dodałem kod zapalający diodę przy wysyłaniu), ale receiver nie działa. Co robię źle?

Źle robisz to, że nie podajesz nam żadnej informacji pozwalającej cokolwiek wywnioskować. Piszesz o "tym artykule", ale nie podajesz linka do niego. Piszesz, że zmodyfikowałeś kod, ale nie podajesz nam swojego kodu. Piszesz, że podłączyłeś xbee, ale nie podajesz schematu połączeń. Wreszcie piszesz o xbee, ale nie piszesz który dokładnie moduł masz.

Zwracam honor, nie wiedziałem, że mam niestandardowe Fio, najmocniej przepraszam. Mam model, w którym są gotowe nóżki pod XBee. Sam artykuł jest pisany pod Uno, ale to nie powinno robić różnicy. W każdym razie co może być przyczyną problemu? Wydaje mi się, że autor artykułu może nie mieć racji i XBee wymaga konfiguracji.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...