Skocz do zawartości

Długi czas kompilacji kodu.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Moim problemem jest to, że Arduino kompiluje nawet najprostsze miganie diody koło 3 minut.

Drugim problemem jest irytujące wyskakujące okienko które chce zapisać mój projekt (nawet jak jest zapisany) po kliknięciu kompiluj lub wgraj. Jak to usunąć?

Trudno powiedzieć, może napisz coś więcej. Zacznij od tego jaki masz system operacyjny, jaką wersję Arduino IDE, skąd je wziąłeś i jak zainstalowałeś. Może też sprawdź które procesy zajmują procesor kiedy to się kompiluje i w jakim stopniu. Jeśli to jakiś system unixowy, to możesz użyć strace żeby zobaczyć na czym program czeka.

Windows 10 professional arduino UNO 3 pobierane ze strony podanej na płytce czyli arduino.org, nie arduino.cc. I jeszcze jedna ciekawa rzecz w codebloks jest ten sam problem.

domi10052, a może jakiś program antywirusowy uwziął się na IDE i jest uruchomiane w trybie kwarantanny? Avast czasami potrafi tak zrobić przy pierwszym uruchomieniu.

domi10052, jeśli wskakiwałby w kwarantanne to program uruchamiałby się w takiej niebieskiej lub pomarańczowej ramce (już nie pamiętam). Możesz jeszcze odłączyć komputer od Internetu i wyłączyć na chwile osłony Avasta może pomoże. Jak rozumiem dorzucamy wariant, że masz po prostu wolny komputer 🙂?

• Pomogłeś! 1

Nie komputer jest git bo działa 1000 razy szybciej niż szkolne komputery na których wszystko jest ok. Zrobiłem test wyłączyłem firewall i nic ;/

sprawdź czy przypadkiem "przy jakiejś okazji" nie zainstalowałeś sobie drugiego antywirusa, też miałem kiedyś takie cyrki, odinstalowanie jednego pomogło, też mam windowsa z avastem i u mnie nie ma żadnych dziwnych zachowań.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...