Skocz do zawartości

Długi czas kompilacji kodu.

domi10052

Pomocna odpowiedź

Witam!

Moim problemem jest to, że Arduino kompiluje nawet najprostsze miganie diody koło 3 minut.

Drugim problemem jest irytujące wyskakujące okienko które chce zapisać mój projekt (nawet jak jest zapisany) po kliknięciu kompiluj lub wgraj. Jak to usunąć?

Trudno powiedzieć, może napisz coś więcej. Zacznij od tego jaki masz system operacyjny, jaką wersję Arduino IDE, skąd je wziąłeś i jak zainstalowałeś. Może też sprawdź które procesy zajmują procesor kiedy to się kompiluje i w jakim stopniu. Jeśli to jakiś system unixowy, to możesz użyć strace żeby zobaczyć na czym program czeka.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

domi10052, a może jakiś program antywirusowy uwziął się na IDE i jest uruchomiane w trybie kwarantanny? Avast czasami potrafi tak zrobić przy pierwszym uruchomieniu.

domi10052, jeśli wskakiwałby w kwarantanne to program uruchamiałby się w takiej niebieskiej lub pomarańczowej ramce (już nie pamiętam). Możesz jeszcze odłączyć komputer od Internetu i wyłączyć na chwile osłony Avasta może pomoże. Jak rozumiem dorzucamy wariant, że masz po prostu wolny komputer 🙂?

• Pomogłeś! 1

sprawdź czy przypadkiem "przy jakiejś okazji" nie zainstalowałeś sobie drugiego antywirusa, też miałem kiedyś takie cyrki, odinstalowanie jednego pomogło, też mam windowsa z avastem i u mnie nie ma żadnych dziwnych zachowań.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.