Mixon Napisano Wrzesień 13, 2016 Udostępnij Napisano Wrzesień 13, 2016 Witam użytkowników. Z racji tego, że jestem nowy, zaczynam dopiero przygodę z programowaniem, potrzebowałbym Waszej pomocy. Mam pytanie... Która z pętli umożliwia "wstawienie" dwóch warunków... Chodzi mi o to bym np. włączał roletę przez bluetooth, sterował nią (wysokość) i by wyłączyła się sama gdy naciśnie krańcówkę na dole. I podobnie w drugą stronę- jeśli zacznę ją podnosić by mogła się automatycznie wyłączyć gdy znajdzie się już na górze. Ogólnie projekt działa. ale chciałbym go uzupełnić o te "automatyczne" wyłączanie w skrajnych położeniach. Pracuję na Arduino Uno. Jeśli będzie potrzebny kawałek kodu to podrzucę. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Wrzesień 13, 2016 Udostępnij Wrzesień 13, 2016 Witamy 🙂 Chyba nie do końca rozumiem Twój problem. Każda z konstrukcji pętli w C umożliwia wstawianie wielu warunków. Wystarczy, że w wyrażeniu opisującym warunek wyjścia użyjesz operatorów logicznych "łączących" kilka wyrażeń, np: while((licznik < 8) && (wylacznik == 0)) { kod pętli } będzie się kręcić gdy jednocześnie licznik będzie < 8 i stan wyłącznika będzie = 0. Wystarczy nie spełnić jednego z warunków i wylatujesz. To samo z pętlą "for" czy "do-while". Popatrz jakie są jeszcze inne operatory logiczne i spróbuj ich użyć. Jeśli tak proste rzeczy nie załatwią sprawy, być może Twój program wymaga głębszego przemyślenia i przeorganizowania. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Wrzesień 13, 2016 Udostępnij Wrzesień 13, 2016 Ja tylko dodam jeszcze, że trochę informacji na temat łączenia warunków znaleźć można w kursie Arduino, konkretnie tutaj: Kurs Arduino – #10 – wykresy, liczby losowe, warunki cd. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mixon Wrzesień 14, 2016 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 14, 2016 Oki, dzięki Panowie. Popróbuję jeszcze jutro po pracy i jak coś mi się uda zdziałać to dam znać. Poczytam też na kursie o Arduino. Do usłyszenia. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Mellon Wrzesień 15, 2016 Udostępnij Wrzesień 15, 2016 Takie warunki dawniej robiło się na przekaźnikach. Warto rozrysować sobie taki schemat przekaźnikowy. Tylko do pracy "w górę" w warunku będzie jedna krańcówka a do pracy "w dół" druga. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »