Skocz do zawartości

Nie potrafię policzyć wartości rezystorów w moim pierwszym projekcie - lampka rowerowa 4LED plu 4LED

Pomocna odpowiedź

Napisano

Poniżej schemat mojego pierwszego projektu projektu.

W tym momencie ustawiłem napięcie zasilania na 13V (mogę je ustawić na każde inne z zakresu 3V-42V).

Rezystory R1 i R2 dobrałem doświadczalnie. Miernikiem nie mogłem się domierzyć prądów w tym zestawie - do 11V jeszcze się dawało ale powyżej miernik nic nie pokazywał ???

Chętnie bym zrozumiał jak to policzyć aby układ był maksymalnie sprawny. Czy mogę liczyć na pomoc?

A co ten robot ma robić, bo ze schematu nie wynika...

jak w temacie, ma to być lampka do roweru, kolega zapewne chce uzyskać pomoc w doborze (policzeniu) rezystorów

Mogę zapytać na czym stoimy? To znaczy, czy znasz prawo Ohma, prawa Kirchhoffa? Jeżeli tak to idźmy krok dalej. Przedstaw założenia projektu czyli docelowe zasilanie, prąd w jednej i drugiej gałęzi. Do tego wyjaśnij mi czemu ma służyć dioda "między" obiema gałęziami, oraz dorysuj do schematu amperomierz w każdej gałęzi, tak jak ty byś to zmierzył. Jeśli nie znasz jakieś prawa czy wzoru to radzę doczytać we własnym zakresie. Tak będzie o wiele prościej. Jeżeli masz problem ze zrozumieniem czegoś to pomożemy, wiedzę jakąś musisz mieć.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...