Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam po dłuższej przerwie 🙂

Ostatnio zainteresowałem się tematyką ploterów i sterowania numerycznego. Pomyślałem, że spróbuję w tej dziedzinie swoich sił, budując jednoosiowy suport lewo-prawo. Najprostszym wykorzystaniem w praktyce tego urządzenia jest zamontowanie aparatu i wykonywanie nim ujęć, w których filmowany obiekt powoli się przesuwa. Tak więc założenia mojej szyny video są następujące:

- silnik krokowy NEMA17 jako napęd, A4988;

- długość - 1 metr;

- regulowana prędkość przesuwu;

- wyświetlacz LCD;

- sterowanie - Arduino, prawdopodobnie Pro Mini;

- elementy drukowane, mocowanie aparatu - śruba M6 (wiem, że stosuje się 1/4 cala, ale ta też pasuje 🙂 ).

Pojawił się problem, skąd wziąć prowadnicę z śrubą oraz nakrętkę. Pomogła tu firma IGUS, producent komponentów do automatyki przemysłowej, poznany przeze mnie na targach ITM 2016, której serdecznie dziękuję. W ramach wspierania tego typu projektów służących edukacji, firma ta zgodziła się sponsorować pomysł i udostępniła potrzebne mi elementy (prowadnicę, wózek, śrubę i nakrętkę - zdjęcie poniżej).

NEMA17

I na zakończenie wstępu film ilustrujący wycinek możliwości komponentów IGUS-a

• 7 miesiące później...

Elementy sobie spokojnie leżały, ale ile można 🙂 Część mechaniczną mam już prawie skończoną, aparat będzie mocowany za pomocą takich a'la łapek u góry (nie mam śrubek z gwintem amerykańskim), wszystkie zielone elementy projektowałem i drukowałem sam 😉 Tuleja na końcu (moja pierwsza toczona rzecz) ma przenosić siły na łożysko 🙂 Silnik to NEMA17 12V, będzie sterowany klasycznie przez A4988 i Arduino 🙂

Wygląda fajnie. W czym projektowałeś elementy drukowane?

W jaki sposób będziesz chciał sterować sliderem (tzn. jaki interfejs użytkownika)?

• 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...