Skocz do zawartości

Problem z siłownikami.

Empire180

Pomocna odpowiedź

Witam

Mam problem z synchronizacją dwóch siłowników. Projekt ma polegać na podnoszeniu platformy za pomocą siłowników (siłowniki elektryczne z wbudowanym potencjometrem) sterowanych poprzez dwa mostki H i Arduino. Jeden master, drugi slave. Wysuw lub wsuw sterowane są poprzez przyciski (naciśnięcie i przytrzymanie jednego przycisku powoduje wysuw siłownika, analogicznie drugim przyciskiem wsuw). Bez względu na obciążenie platformy slave musi znajdować się na tej samej pozycji co master. W chwili obecnej mam kod, który sczytuje wartość z potencjometrów obu siłowników i za pomocą porównań następuje pozycjonowanie. Niestety nie jest to dobra metoda, bo nie ma płynnej regulacji prędkości (poprzez PWM) oraz bezwładność siłownika powoduje, że siłownik nie zatrzymuje się od razu w tym samym punkcie co master.

Nie jestem jeszcze na dobrym poziomie programowania, właściwie dopiero się uczę, stąd moje pytanie - czy ktoś mógłby mi poradzić, jak w poniższym kodzie zrobić płynną regulację prędkości (przy dochodzeniu slave'a do pozycji mastera powolne hamowanie i ostatecznie zatrzymanie)?

Dziękuję

program.txt

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...