ARES99999 Napisano Październik 31, 2016 Udostępnij Napisano Październik 31, 2016 Witam. Mam zamiar zrobić wspomnianą sterowaną podczerwienią taśmę led rgb (1 metrowy docinek) jako oświetlenie biurka, a sterować tym będzie arduino nano. Problem mam z doborem pojedynczych części. Tu schemat podłączenia taśmy do arduino na którym się wzoruje, tyle że ja chce użyć do tego projektu tranzystorów MOSFET ale nie wiem jakie dobrać. Mam jeszcze problem z zasilaczem otóż posiadam taki zasilacz i on pracuje na prądzie do 5A a arduino do 1A i jak to podłączyć żeby było dobrze. Z góry dziękuje za odpowiedzi
marek1707 Październik 31, 2016 Udostępnij Październik 31, 2016 To może zanim zaczniesz lutować tranzystory zastanów się co się dzieje w sytuacji, gdy masz gniazdko (takie zwykłe, 230VAC ) w ścianie zabezpieczone powiedzmy bezpiecznikiem 10A a podłączasz lampkę 60W czyli pobierającą jakieś 0.25A. Czy widzisz jakieś problemy? Przepięcia? Iskry? Coś się psuje itp? Bo to chyba przypadek zasilacza 12V/5A podłączonego do słabszego odbiornika, nie sądzisz?
ARES99999 Październik 31, 2016 Autor tematu Udostępnij Październik 31, 2016 Czyli można zastosować ten zasilacz bez problemu i podpiąć go do pinu VIN
marek1707 Październik 31, 2016 Udostępnij Październik 31, 2016 Jeżeli to jest pytanie, to tak, możesz użyć tego zasilacza. Jeżeli jest to stwierdzenie, to masz rację, możesz użyć. Co do tranzystorów, to napisz czy masz jakiś swój ulubiony sklep z elektroniką (i wskaż go) to coś dobierzemy, bo samych typów MOSFETów jest pewnie z 5 tys. Po co mam tu wypisywać jakieś cyferki. No a skoro te tranzystory steruje się napięciem to jeszcze tylko potwierdź, że na Twoim Arduino procesor pracuje z 5V.
ARES99999 Październik 31, 2016 Autor tematu Udostępnij Październik 31, 2016 Jeśli chodzi o arduino to jestem prawie pewien że działa na 5V. Jeśli zaś chodzi o sklep to mam niedaleko miejscowy sklep z elektroniką i wolał bym tam kupić większość rzeczy. A tutaj link to strony: http://www.elektroniksc.com.pl/index.php?sGrupa=TRANZYSTOR
marek1707 Październik 31, 2016 Udostępnij Październik 31, 2016 No tak, samych MOSFETów mają prawie 200.. Na pierwszej stronie (po wpisaniu N-MOSFET w pole Szukaj) wybrałem Ci BSP295. Małe (SOT223), raczej tanie (2zł) i wystarczająco dobre. Zaczynają włączać się przy 2V a przy 4.5V już są w pełni otwarte. Prąd drenu to niecałe 2A, ale Twoja metrowa tasiemka nie weźmie więcej jak 0.5A na kolor. Z wykresu wyjściowego wynika, że będzie się na każdym wydzielało jakieś 120mW a to jest do przeżycia dla SOT223 nawet bez radiatorka. Będą trochę ciepłe, ale to groźne nie jest. Ważne, by na pewno dostawały 4.5-5V na bramki. Daj każdemu ze 100Ω szeregowo w bramkę i wrzuć zdjęcie gdy już lampka zadziała
ARES99999 Październik 31, 2016 Autor tematu Udostępnij Październik 31, 2016 Dziękuje za pomoc i zdjęcia postaram się wrzucić jeszcze w tym tygodniu
ARES99999 Listopad 3, 2016 Autor tematu Udostępnij Listopad 3, 2016 To tylko dwa kolory ale myślę, że widać efekty wszystko działa jak należy teraz tylko przelutować to na płytkę i gotowe. Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »