Skocz do zawartości

Problem z projektami generowanymi w CubeMX

ArczerMX

Pomocna odpowiedź

Cześć,
Zacznę od tego że używam płytki Nucleo STM32F103RB, SW4STM32 na Eclipsie oraz generatora STM32CubeMX.

Wracając do tematu. po aktualizacji bibliotek STM32CubeF1 do wersji 1.4.0 pojawił się problem z komunikacją między płytką a komputerem. Mianowicie, po wgraniu na płytkę projektu wygenerowanego w CubeMX, płytka odmawia komunikacji. W debugerze wyskakuje komunikat: "Error: JTAG Failure -4" i nie można wtedy z poziomu debugera np. zrobić pauzy, nie da się również połączyć z płytką przez STMStudio.

Dodam że program na mikrokontrolerze działa poprawnie, a projekty generowane kilka miesięcy temu nie zwieszają płytki.

Co może być powodem takich problemów, da się coś zrobić żeby płytka działała normalnie?

Próbowałem zainstalować starsze wersje bibliotek, ale CubeMX przy każdej próbie generowania projektu każe mi instalować aktualizacje.

Można to jakoś obejść?

Jak nic innego już nie zadziała, to zawsze możesz zainstalować opensource-owe narzędzia -- openocd, gdb i gcc-arm i programować w tym. Zaleta taka, że nawet jak coś zepsują w nowszej wersji, to zawsze możesz wrócić do starszej, nie straszne ci wymuszone aktualizacje, zwiększone wymagania systemowe, niespodziewanie wprowadzone dodatkowe licencje i opłaty, ani zakończenie supportu danego narzędzia i zastąpienie nowym gorszym. Jest trudniej, bo trzeba to wszystko skonfigurować, ale jesteś panem swojego losu.

Ciekawe, czy SW4STM32 oraz Eclipse nie jest przypadkiem open-source. Poza tym SW4STM32 używa właśnie gcc-arm oraz gdb...

Więc jeśli już to lepiej zrobić dokładnie odwrotnie - zapłacić za licencję, kupić kompilator Keil-a lub IAR-a oraz wsparcie i zapomnieć o problemach z opensource.

Ciekawe, czy SW4STM32 oraz Eclipse nie jest przypadkiem open-source. Poza tym SW4STM32 używa właśnie gcc-arm oraz gdb...

Ale STM32CubeF1 najwyraźniej nie jest.

Więc jeśli już to lepiej zrobić dokładnie odwrotnie - zapłacić za licencję, kupić kompilator Keil-a lub IAR-a oraz wsparcie i zapomnieć o problemach z opensource.

Aż do kolejnego update-a.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Problem już pewnie nieaktualny, ale może jak ktoś z Googla trafi, to mam rozwiązanie, bo sam przed chwilą miałem ten problem. Otóż w Cubie nie miałem ustawionego dobrze metody debugowania - w kategorii SYS w konfiguracji, pole Debug miałem ustawione na "No debug". Oczywiście trzeba to przestawić, dla Nucleo na Serial Wire jak na screenshocie.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...