Skocz do zawartości

PIC18-połączenie przez UART zacina systemy

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, mam płytkę z PIC18F46k80, w której wgrany jest bootloader AN1310 i układ podłączony jest do laptopa przez konwerter USART-USB PL2303.

Podczas używania programy "bootloader AN1310" czasem wyłącza mi się komputer, włącza się bluescreen albo zacina i trzeba go zresetować. Komputer zacina się przy połączeniu albo wgrywaniu programu i najczęściej przy programie obsługującym UART.

Słyszałem żeby podłączyć jakieś dławiki na liniach zasilających tylko czy to wystarczy? Jakieś pomysły czemu tak się dzieje ?

Zakładam, że system operacyjny Windows (nie podałeś, w końcu nieistotna informacja, co nie?).

Z moich doświadczeń wynika że BS to problem na poziomie driver do PL2303 - układ PL2303.

Albo coś jest nie tak ze sterownikiem w systemie albo układ jest niesprawny i powoduje wysypanie sterownika.

Dwie opcje/ rzeczy do sprawdzenia:

1) Ten sam komputer i driver + inna sztuka układu PL2303

2) Inny komputer + potencjalnie uszkodzony PL2303

Sytuacja w której będzie pojawiał się BS powinna dookreślić co jest przyczyną.

Ja też miałem problem z tym sterownikiem na XP tylko z AVR. Po podłączeniu robił mi z systemem różne dziwne sztuczki np. udawał myszkę i kursor latał po całym pulpicie i otwierał przypadkowe programy albo system stawał dęba z bliżej nie wyjaśnionych powodów. Poradziłem sobie z tym problemem za pomocą resetu na płytce albo opóźnieniem wysyłania na UART danych w programie. Chodziło o to żeby przy podłączaniu płytki UART nie wysyłał żadnych danych. Po kilku sekundach "ciszy" na UART układ działa poprawnie. Być może w Twoim przypadku powód jest ten sam. Pozdrawiam

Sprawdzałem 3 płytki na 3 różnych systemach Windows 7 i za każdym razem to samo. Na początku jest problem z komunikacją i wyskakują dwa błędy:

CRC Verify Failure: 0-FD00h (Timed out)

Erase failure at 1C0: Retry limit reached

Potem albo pada sterownik i wszystkie usb przestają reagować albo komputer zacina się/wyłącza/wyskakuje bluescreen.

Dodam, że na każdym komputerze jest zainstalowany dokładnie ten sam sterownik. Jest jakaś alternatywa dla programu AN1310?

U mnie reset nie pomaga, gdy wyskoczy błąd muszę odłączyć i podłączyć układ. Zmieniałem prędkość transmisji na najmniejszą i to też nie pomaga.

Ale próbowałeś podłączać płytkę z wciśniętym resetem? Pytam bo może źle mnie zrozumiałeś bo wyraziłem się niejasno na co mi ostatnio kilka osób zwróciło uwagę 😋

Chodziło mi o wciśnięcie resetu i podłączenie płytki, odczekanie kilka sekund i zwolnienie resetu. Miałem bardzo podobne objawy jak twoje i u mnie ten sposób się sprawdza.

Próbowałem różnych kombinacji z resetem, wpinaniem z przytrzymaniem resetu i trzymaniem gdy się zawiesi program i nawet gdy trzymam reset to program pozostaje zacięty aż do wypięcia płytki. Spróbuje podłączyć inny konwerter UART i zobaczy czy coś się poprawi.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...