Skocz do zawartości

Chciałbym się nauczyć programowania AVR w C++

neuneu

Pomocna odpowiedź

Cześć,
Chciałbym się nauczyć programowania AVR w C++.

Posiadam książki:

-Andrzej Witkowski Mikrokontrolery AVR programowanie w c

-Francuz T. - Język C dla mikrokontrolerów AVR

Ale jakoś tego nie rozumiem, może dlatego że nie czytałem od początku do końca.

Poleci ktoś jakiś kurs na przykładowych programach jak to jest wszystko zrobione?

Nie wiem czego od nas oczekujesz. Książek ci się przeczytać nie chce, przeszukać forum ci się nie chce, nie chce ci się nawet sprawdzić listy darmowych kursów, które tu są dostępne. To co, mamy tam przyjść i czytać ci te książki do poduszki?

Nie wiem czego od nas oczekujesz. Książek ci się przeczytać nie chce, przeszukać forum ci się nie chce, nie chce ci się nawet sprawdzić listy darmowych kursów, które tu są dostępne. To co, mamy tam przyjść i czytać ci te książki do poduszki?

Darmowe kursy tyle mają że kończą się na 'jak zaświecić diodą..."

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Co ja ci mogę napisać? Albo weź te książki i przeczytaj porządnie, ze zrozumieniem, od początku, albo wybierz któryś z kursów i zacznij go robić -- do czasu aż dojdziesz do migania diodą prawdopodobnie zaczniesz rozumieć na tyle, żeby móc dalej już samemu szukać, wymyślać projekty i uczyć się na nich. Nikt ci łopatką wiedzy do głowy nie włoży, musisz się poświęcić i włożyć w to trochę wysiłku. Samo kupowanie książek/zestawów do kursów/etc. nic nie pomoże, jeśli będą tylko leżeć. Jak brakuje ci motywacji, to może rozejrzyj się po swojej okolicy i poszukaj jakiegoś hackerspace albo innego klubu, być może robienie czegoś wspólnie pomoże.

Co ja ci mogę napisać? Albo weź te książki i przeczytaj porządnie, ze zrozumieniem, od początku, albo wybierz któryś z kursów i zacznij go robić -- do czasu aż dojdziesz do migania diodą prawdopodobnie zaczniesz rozumieć na tyle, żeby móc dalej już samemu szukać, wymyślać projekty i uczyć się na nich. Nikt ci łopatką wiedzy do głowy nie włoży, musisz się poświęcić i włożyć w to trochę wysiłku. Samo kupowanie książek/zestawów do kursów/etc. nic nie pomoże, jeśli będą tylko leżeć. Jak brakuje ci motywacji, to może rozejrzyj się po swojej okolicy i poszukaj jakiegoś hackerspace albo innego klubu, być może robienie czegoś wspólnie pomoże.

Dzięki! Trudno jest się samemu uczyć elektroniki i mikrokontrolerów bo nie wiadomo za co się wziąć tyle tego jest....

neuneu, najpierw powinieneś zastanowić się, czy chodzi Ci o C, czy o C++. To podobne, ale rózne języki (z podobnych nazw są jeszcze C# oraz Objective-C oraz pewnie sporo innych mniej popularnych). Z tego co piszesz chcesz nauczyć się C++, a książki masz o C - to nieco utrudnia sprawę 😉

Druga rzecz do przemyślenia to AVR - nie zniechęcam Cię do tej platformy, chociaż uważam że nie jest zbyt przyszłościowa. Raczej pomyśl, czy to dobry pomysł uczyć się programowania na mikrokontrolerze. Podstawowe programy - czyli nieśmiertelny "Hello world!" znacznie łatwiej napisać na PC. Jak poznasz podstawy samego programowania, wtedy śmiało możesz wrócić do AVR czy innego mikrokontrolera.

Co do książek o podstawach programowania, to na PC znajdziesz ich setki - dobrych i sprawdzonych podręczników. To znacznie lepszy początek niż skupianie się na szczegółach danej platformy. Oczywiście polecam "Język ANSI C" jako klasykę: http://helion.pl/ksiazki/jezyk-ansi-c-programowanie-wydanie-ii-brian-w-kernighan-dennis-m-ritchie,jansic.htm

Jeśli nigdy nie programowałeś to polecam zacząć od nauczenia się podstawowych konstrukcji programistycznych na PC. Jak już zapoznasz się ze zmiennymi, pętlami, if'ami i funkcjami to możesz przejść dalej.

Jeśli koniecznie chcesz programować elektronikę to warto zacząć od arduino, które odseparowuje cię od pewnych zagadnień czysto technicznych, przez co pozwala na łatwiejszy start (i na forbocie masz kurs do niego znacznie dalej niż miganie diodą). A jak już ci się wiedza nieco ułoży w głowie, to możesz śmiało przejść na czyste AVR - wtedy powinno być dużo łatwiej.

A co do samej nauki mam kilka rad:

1. Nie spodziewaj się że w przeciągu tygodnia czy dwóch zdołasz się nauczyć robić coś sensownego. Wszyscy muszą mieć swoje hello world/miganie diodą. Jak sam zauważyłeś materiału do ogarnięcia jest bardzo dużo na początek.

2. Samo przeczytanie artykułu/rozdziału w książce to za mało. Programowanie to nie zajęcie dla obserwatorów. Nawet jeśli program wydaje ci się bardzo prosty i wydaje ci się że go rozumiesz - napisz go samemu na komputerze i sprawdź czy działa. Będziesz zaskoczony ile pytań się pojawia w trakcie robienia czegoś samemu, mimo że 2 minuty wcześniej uważałeś, że rozumiesz wszystko.

3. Rzadko jest tak że przeczytasz tekst jeden raz i go rozumiesz, szczególnie jeśli porusza bardziej skomplikowane zagadnienia. Przeczytaj więc go drugi, trzeci raz. Może warto się przespać i spróbować jeszcze raz rano. Jeśli są w tekście jakieś ćwiczenia/przykłady - zrób je samemu. Jeśli czytasz tekst i przestajesz rozumieć, to warto się zatrzymać i się zastanowić co i skąd się bierze.

Powodzenia.

Polecę Ci jeszcze jedną książkę: Williams E. - Programowanie układów AVR dla praktyków. Powinno się przyjemnie czytać bo jest napisana bardzo przystępnym językiem. Jeśli po przeczytaniu tej książki nadal nie będziesz rozumiał Francuza to nic więcej chyba nie będę mógł doradzić. Powodzenia

elvis Dlaczego AVR nie jest przyszłościowe? W C++ programowałem na kompie kiedyś.

nonivoo dzięki za rady 🙂 a arduino jest łatwe w sumie. Robiłem trochę na Nano.

buchbuch własnie ją czytam

neuneu, niedawno była zażarta dyskusja o wyższości stm32 nad avr lub na odwrót - nie chcę mówić że stm32 są jakoś bardzo przyszłościowe, ale AVR to już dosyć wiekowe rozwiązanie. Obecnie widzimy coraz więcej mikrokonotrolerów 32-, a nawet 64- bitowych i raczej nic nie wskazuje, żeby 8-, czy 16- bitowce miały wrócić do łask. Oczywiscie są nisze rynkowe, gdzie jeszcze długo będą używane. Ale jeśli dopiero uczysz się podstaw programowania, to powinieneś zastanowić się, co będzie popularne za kilka lat i raczej nie inwestować zbyt wiele sił w archaiczne rozwiązania.

Dlatego pisałem, że najlepiej skupić się na samym programowaniu - PC do tego nadaje się świetnie. Jak poznasz podstawy, będziesz umiał tworzyć nietrywialne programy, zawsze możesz wybrać inną platformę. Dostępnych jest bardzo dużo różnych procesorów, każdy ma swoje wady i zalety - wiązanie się tylko z jednym jest dość ryzykowne.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.