Skocz do zawartości

Serwo Redox S90 i jego dziwne zachowanie.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Mój robot to światłolub z tego popularnego poradnika. Problem dotyczy min. serwa Redox S90, podłączonego do 3 nowych baterii 1,5V. Nie rozumiem tego co się dzieje - ledwo co dotykam "wału"? - a ten przestaje się kręcić i silnik buczy w środku. O co chodzi? Sprzęgło się ślizga? 😃. Mam jeszcze drugi problem, gdy świecę latarką w fototranzystor, to silnik dostaje sygnał na ułamek sekundy i staje, a żeby zaczął się kręcić bez przerwy, to muszę energicznie wyłączyć i włączyć latarkę (zapalam skierowaną latarkę na diodę - silnik się poruszył i stoi, następnie szybko klikam dwa razy żeby zgasło i się spowrotem zaświeciło w jak najszybszym, czasie i silnik przechodzi w tryb stałej pracy :O, ale niestety, gdy jest przyłożony do zębatek to się one nie kręcą, tylko buczy w środku, jak wcześniej opisałem.)

W filmiku silnik cały czas był pod napięciem, a siła z którą go hamowałem była bardzo mała

https://www.youtube.com/watch?v=05mAa9cy54I

Dzięki z góry za pomoc 🙂.

Zmień proszę film z prywatnego na niepubliczny lub publiczny - nie możemy go odtworzyć (jest prywatny).

Problem dotyczy min. serwa Redox S90, podłączonego do 3 nowych baterii 1,5V. Nie rozumiem tego co się dzieje - ledwo co dotykam "wału"? - a ten przestaje się kręcić i silnik buczy w środku.

Możliwe, że pobór prądu przez Twój układ jest zbyt duży dla tych baterii. "Dotykając" wał hamujesz go i zwiększasz pobór prądu. Spróbuj wymienić źródło zasilania na inne. Możesz użyć jakiejś nieużywanej ładowarki do telefonu (lub innej, która ma 5VDC output i z ~500mA wydajności prądowej). W pierwszej kolejności jednak udostępnij nam nakręcony film

• Pomogłeś! 1

To jest całkowicie normalne, jak dotykasz bezpośrednio silnika bez żadnej przekładni. On jest naprawdę słaby i szybki. Dopiero przekładnia powoduje, że ma jakąkolwiek siłę.

A to co opisujesz dalej, to brzmi jak źle napisany program?

• Pomogłeś! 1
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Okej, poradziłem sobie. Jak przerabiałem serwo to zostawiłem te płytkę zieloną w środku i to ona spowodowała te problemy. Po jej usunięciu, przelutowaniu kabli wszystko zaczęło śmigać, a silnika nie da się tak łatwo zatrzymać, ja na tym filmiku. Na prawdę ledwo co go dotykałem, teraz muszę użyć o wiele większej siły żeby go unieruchomić, jak na taki mały rozmiar to jest on według mnie bardzo silny.

A to co opisujesz dalej, to brzmi jak źle napisany program?

Robot jest oparty o układ L293D. 🙂

Dziękuję wszystkim za posty i pozdrawiam.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...