Skocz do zawartości

Jak przeliczyć prędkość kątową

minkushi

Pomocna odpowiedź

Parametry dla 4,8V:

Moment: 5,2 kg*cm (0,51 Nm)

Prędkość: 0,20 s/60°

Parametry dla 6,0V:

Moment: 6,5 kg*cm (0,637 Nm)

Prędkość: 0,16 s/60°

Moje pytanie brzmi: Z jaką prędkością po przerobieniu serwa (przyjmijmy, że dla 0,16 s/60°) liniową będzie poruszał się ten silnik na kole o promieniu 4,5cm? Prosiłbym o podanie dokładnych obliczeń 🙂.

Jeśli masz więcej niż jakieś 12-13 lat, to prosimy o podanie klasy i numeru szkoły do jakiej chodzisz. Niech będzie to przestrogą dla innych, by nigdy tam nie zdawali.

A Tobie na pewno pomogą pytania pomocnicze:

1. Jeśli wał wyjściowy zatacza 60° w czasie 0.16s to w jakim czasie T zatoczy pełny obrót, czyli 360°? To zadanie na ułożenie proporcji, nie wiem czy wykracza poza IV klasę szkoły podstawowej.

2. Jeżeli wał zatacza pełny obrót w czasie T, to ile obrotów wykona w czasie 1s?

3. Jeżeli koło ma promień 4.5cm to jaki jest jego obwód L? Wzór na obwód koła na pewno znajdziesz w Wikipedii, jeśli brakuje go w głowie 😥

4. Pojazd na kołach pracujących bez poślizgu posuwa się do przodu tak jakby "nawijał"

sobie drogę na koła jak nitkę. Jeżeli znasz już obwód koła i wiesz ile obrotów na sekundę ono wykonuje, to wiesz jak daleko w ciągu tej sekundy Twój sprzęt pojedzie, prawda? Tym samym znalazłeś prędkość 🙂

Prosiłbym o podanie dokładnych obliczeń 🙂

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

A co powiesz na 3.5cm/s albo 57cm/s? To nie jest zgaduj zgadula. Miałeś pokazać obliczenia. Od nas wymagasz, to najpierw od siebie zacznij.

I pytanie o klasę i szkołę wciąż wisi w powietrzu. Chyba nie chcesz, żeby ktoś powtórzył ten sam błąd co Ty, prawda?

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Witam wszystkich.

Ostatnio zrobiłem światłoluba i teraz zabieram się za linefollowera (korzystam z tego najpopularniejszego poradnika, ale chciałbym go napisać w c++. Jestem laikiem w tym języku, zresztą jak we wszystkim co jest zawarte w tym forum, ale mam zamiar rozwijać się w tym kierunku a nie w bascomie, który mnie średnio interesuje. Odbiegnę trochę od tematu. Jeśli chcę wrzucić program do robota to muszę zakupić programator. Domyślam się, że ten który jest podany temacie którego link umieszczę poniżej nie zadziała, prawdopodobnie problemem nie będzie tylko sam programator, a inne podzespoły. Co musiałbym zamienić/dokupić, aby postawić tego robota na c++? Czy będzie wielka różnica w długościach kodów źródłowych? Może jednak przeboleć bascoma, a nóż mi się spodoba 🙂?)

To ,co policzyłem w paincie miałem już od wczoraj rozpisane na kartce i największym powodem napisania tego tematu był drugi post Bobby'iego w temacie, do którego link jest wyżej. Jemu wyszło około 18cm/s. Może jednak źle policzyłem? Jeśli nie, to dlaczego nikt go nie poprawił 🙁?

https://www.forbot.pl/forum/topics20/dla-poczatkujacych-przepis-na-robota-w-pelni-programowalny-line-follower-vt2356.htm

minkushi, pamiętaj na przyszłość, że tagi służą do umieszczania kodów programów, a nie do umieszczania w ich wnętrzu linków do innych tematów. Odnośniki wystarczy wkleić normalnie w treści wiadomości - poprawiłem to już w Twoich postach.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...