Skocz do zawartości

Czujnik optyczny do wału silnika odczytywany przez Arduinio

cy5

Pomocna odpowiedź

Witam

Dopiero zaczynam z A-no.

Potrzebuję sygnał o położeniu wału silnika elektrycznego z czujnika a długość tego sygnału od 0 do 130-160 stopni. Potrzebuję taki sygnał na cewkę stojana w silniku elektrycznym. Chodzi ściśle by w tym zakresie stopni był ciągły sygnał który za pomocą A-no można podać na w/w cewkę.

Proszę o pomoc w tej sprawie. Znalazłem coś takiego:

https://botland.com.pl/transoptory-odbiciowe/7562-czujnik-szczelinowy-10mm-z-komparatorem-lm393.html

Będzie to "gadać" z A-no?

A jeśli tak to jak tego dokonać?

Pozdrawiam.

Tak, czujnik szczelinowy lub odbiciowy będą OK. Musisz tylko zrobić odpowiednią przysłonę (w pierwszym przypadku) przyciętą na te 130 stopni lub tarczkę (w drugim czujniku) z zamalowanym odpowiednim "kawałkiem tortu". Oba mają na wyjściach tranzystory i to zadziała z Arduino. Tylko do czego ono skoro odpowiedni sygnał już masz?

Jako szczelinowy znajdź coś z dużo węższą szczeliną. Przecież na wsunięcie tarczki z tektury lub blaszki wystarczy odstęp 1-2mm. Po co Ci aż 10mm? Co chcesz tam wpychać? A swoją drogą wystarczy, że weźmiesz dowolną diodę LED i jakiś mały fototranzystor z kawałkiem czarnej rurki a dostaniesz to samo.

Napisz co chcesz zrobić. Do czego Ci ten sygnał? Bo przecież do zwykłego zliczania obrotów nie potrzebowałbyś dokładnego wypełnienia na tyle a tyle stopni.

A więc tak:

Z czego? by było jak najtaniej,
Twoje rozwiązanie mi się podoba tylko proszę o szczegóły jak tego dokonać.

Tarczka, szczelina tak jak zwróciłeś uwagę , ale potrzebuję do eksperymentów typu:

na wzór wyprzedzenia zapłonu w silniku spalinowym, czyli będę zmieniał kąt "wyprzedzenia zapłonu", oraz długość sygnału (to te stopnie - czyli wielkość tarczki tortowej).

Chodzi mi również o zwłokę by była jak najmniejsza. Obroty od 0 do 15tys.

To będzie pewna odmiana silnika impulsowego.

Pozdrawiam

To czegoś tu nie rozumiem. Bardzo precyzyjne impulsy o dowolnej częstotliwości i wypełnieniu możesz wygenerować w samym Arduino. Możesz nawet pokusić się o ich synchronizację (wyzwalanie, startowanie) z sygnałem z jakiegoś czujnika z dowolnym, programowalnym lub wyliczanym na bieżąco opóźnieniem i długością. Po co więc ten silniczek, tarczki i cały ten bałagan? Czasy takich rzeczy minęły bezpowrotnie choćby z tego powodu, że tego typu mechanika jest to niezmiernie upierdliwa w robieniu i używaniu.

Czy ten silnik który będziesz mierzył będzie jakoś sprzężony z tym czymś co chcesz sterować? Możesz wyrazić się jaśniej? Pytam żebyś nie zabrnął w jakąś głupotę i nie narobił się niepotrzebnie. Co będzie tym "silnikiem impulsowym"? I jak chcesz nim sterować?

Względem czego będzie to "wyprzedzenie"? Względem jakiegoś zerowego położenia wału silniczka mierzonego? Po co?

Najtaniej? No to zobacz ile kosztuje w sklepie internetowym "goły" czujnik szczelinowy, ile kosztuje odbiciowy, ile kosztują takie czujniki zamontowane na płyteczce ze szpilkami, gotowej do podłączenia do Arduino a ile kosztuje diodka LED i fototranzystor oraz ile kosztuje Twoja praca/czas/umiejętności żeby zrobić czujnik z osobnych elementów i sam zdecyduj. Zwykle i tak cena elementów ma się nijak do tego ile czasu i pracy musisz włożyć w eksperymenty i opracowanie produktu końcowego. Nie wiemy jakim budżetem dysponujesz i co jest dla Ciebie najważniejsze: czas, pieniądze, wysiłek czy jakość.

Jeżeli próbujesz robić elektroniczny komutator, to takie rzeczy są znane od dawna - każdy falownik/regulator 3-fazowego silniczka BLDC to ma, a nawet każdy wiatraczek komputerowy za 10zł. Do tego stosuje się czujniki Halla, ale od biedy możesz to zrobić także na tarczce optycznej.

Co to znaczy "najmniejsza zwłoka"? Mógłbyś podać jakieś liczby? Czy 200us to dużo? A 20us? 2us? A 500ns? Spróbuj być bardziej konkretnym, bo Twoje odpowiedzi wpływają na to jakie odpowiedzi będziesz dostawał.

I od razu ostrzegam: jeśli będziesz próbował coś tu uzyskać do "bardzo tajnego i supergenialnego wynalazku o którym nie możesz nic powiedzieć" to koniec dyskusji. Wtedy jesteś zdany na siebie - prawdziwy geniusz zawsze sobie poradzi. Tu niestety bawimy się tylko w ciekawe hobby a Forum jest publiczne.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Silnik impulsowy.

Z A-no chcę sterować tym silnikiem. Myślę że PWM. Chodzi o pewne sprzężenie zwrotne właśnie wobec cewek stojana i położenia wału(magnesów na wale).

Silnik impulsowy innego typu. Zależny od położenia magnesów stałych wirnika wobec cewek stojana.

Najważniejszy jest silnik, nauka, pieniądze, jakość, czas.

Chcę się nauczyć budować te rzeczy o których mówisz.

Podpowiedz jak zbudować i z czego taki czujnik w ramach kursu elektronicznego i jak go podłączyć do A-no oraz jak potem obrabiać ten uzyskany sygnał z wału.

"Jeżeli próbujesz robić elektroniczny komutator, to takie rzeczy są znane od dawna - każdy falownik/regulator 3-fazowego silniczka BLDC to ma, a nawet każdy wiatraczek komputerowy za 10zł. Do tego stosuje się czujniki Halla, ale od biedy możesz to zrobić także na tarczce optycznej. "

Własnie tego nie znam. Chciałbym sie tego wszystkiego nauczyć i budować.

"Co to znaczy "najmniejsza zwłoka"?"

by był w miarę precyzyjny przy 15tys obrotów.

W którym momencie jestem tajny?

Silnik impulsowy Keppe. Panowie opowiadają o nim tu :

Pozdrawiam.

Uff, już się bałem, że to coś w rodzaju silnika pulsacyjnego...

No dobra, jeżeli chcesz do czegoś wykorzystać Arduino a dokładniej jego procesor, musisz wiedzieć czego chcesz. Nawet jeśli (jeszcze) nie masz wyczucia czy potrzeby Twojego projektu zostaną spełnione przez mały, 8-bitowy kontroler, opisz nam problem jak najdokładniej.

Narysuj swój silnik albo projekt jaki planujesz zrobić, napisz co będziesz chciał w nim mierzyć. 15000rpm to 250 obr/s. Masz zatem 4ms czasu na obrót. To mało dla mechaniki, ale sporo czasu dla elektroniki - procesor Arduino wykonuje w tm czasie jakieś 40-60 tys. instrukcji. Nie wiem jak bardzo jesteś świeżakiem, ale skoro próbujesz zbudować silnik to albo ktoś Ci kazał (praca inżynierska itp) albo robisz to dla fanu albo tracisz swój czas.

W pierwszym przypadku musisz coś o silnikach wiedzieć, więc po prostu napisz co i jak. Ile uzwojeń, jakie prądy, jak szybko przełączane itd. Dopóki tego nie będziesz wiedział, wszelkie "projektowanie" będzie biciem piany. Na razie wyobraź sobie, że w elektronice możesz prawie wszystko. Opisz czego od niej będzie potrzebować mechanika.

W drugim powiem Ci od razu: spokojnie da się zrobić w garażu jakoś działający silniczek o znikomej mocy, który będzie się kręcił. Możesz go zrobić nawet z jednej cewki i magnesika na osi. Może to być też pokrywka ze słoika z kilkoma magnesami i nawet dwa lub trzy uzwojenia. Ale wtedy to już prościej kupić modelarski silnik BLDC i pobawić się w jego elektroniczne sterowanie. Przynajmniej mechanika odpada a jeśli się postarasz to z małego pipsztaka za 20zł i 100W wyciągniesz. Wszystkie dzisiejsze samoloty na tym latają i niezabawkowo-biedronkowe quadrokoptery. A gotowy falownik (czyli elektroniczny komutator - bo silnik to tylko uzwojenia na stojanie i magnesy stałe na wirniku) do takiego silnika (bezczujnikowego - to kolejny stopień trudności) kosztuje od 30zł w górę. Oczywiście zawsze możesz do gotowego silnika założyć czujniki halla i bawić się w przedszkole.

O trzecim przypadku nic wiem - tu każdy wybiera sam.

A pytania wrzucaj bardziej szczegółowe. Możemy pomagać w wyborach pewnych dróg w projekcie lub precyzowaniu założeń, ale musisz je mieć. Coś takiego jak "Chciałbym sie tego wszystkiego nauczyć i budować" to fajne życzenia, ale w tym nikt Ci tu nie pomoże. To nie szkółka.

Tak więc: rysunki i/lub precyzyjne opisy planów lub pomysłów, liczby, konkretne pytania.

EDIT: Jeśli czujesz się spuszczony na drzewo, poczytaj najpierw trochę teorii o sterowaniu podobnymi silnikami:

http://edge.rit.edu/edge/P10022/public/team_docs/Files_To_Be_Deleted/team_docs/technical_literature/Brushless_DC_Motor_Control_Made_Easy.pdf

https://www.monolithicpower.com/Portals/0/Documents/Products/Documents/appnotes/Brushless%20DC%20Motor%20Fundamentals.pdf

http://www.nxp.com/assets/documents/data/en/application-notes/AN4058.pdf

Gwarantuję, że po łyknięciu pewnej dawki wiedzy na pewno otworzy się kilka klapek w głowie i będziesz bardziej rzeczowy - co popchnie dyskusję na zupełnie inny poziom.

Bardzo dziękuję za rzetelną odpowiedź.

Jak by były jakieś informacje po polsku albo w html by to googl przetłumaczył było by to dla mnie pożyteczne. Nie znam angielskiego w tej materii. Pdfa nie wiem jak przetłumaczyć.

Jeszcze raz dziękuję za wskazówki.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.