Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Ostatnio wziąłem się pierwszy raz za arduino i wklepałem prosty program "zapal zgaś diodę"

I ku mojemu zdziwieniu program działał odwrotnie niż zakładałem.Dioda na start się paliła a wciśnięcie przycisku powodowało że gasła(powinno być odwrotnie"program przeklepany z filmiku wiec nie powinno być błędu.Dioda wyzwalana +5V a switch z podciągniętym sprzetowym rezystorem do masy i przekazuje 5V na pin. Wersja Arduino UNO

Dlaczego tak sie dzieje ze stany są zamienione??

int pinLed = 13;
int s1 = 0;
void setup()
{
pinMode(pinLed, OUTPUT);
pinMode(s1, INPUT);
}

void loop() 
{
if(digitalRead(s1, HIGH); 
{
digitalWrite(pinled, HIGH);
}
else
{
digitalWrite(pinLed, LOW);
}
}
program przeklepany z filmiku wiec nie powinno być błędu

A jednak jest błąd. DigitalRead bierze tylko jeden parametr.

Poza tym nic nie wiemy o twoich połączeniach. Jak ta dioda jest podłączona? Daj jakiś schemat.

miswierz, jak to możliwe że program który wkleiłeś w ogóle działa? Po pierwsze jak zauważył deshipu, digitalRead powinno być wywoływane z jednym parametrem - więc kompilator powinien zgłosić błąd.

Ale nawet jeśli jakoś udało się skompilować to i tak napisałeś:

if(digitalRead(s1, HIGH); 

Ten średnik sprawia, że if traci sens, więc program nie powinien działać w opisany sposób - chyba że nie skompilowałeś, ani nie wgrałeś tego programu tylko coś innego.

Kod programu,wczesniej pisalem z pamieci bo jestem w pracy to faktycznie mogly byc bledy.

int pinLed = 13; 
int s1 = 0; 
void setup() 
{ 
pinMode(pinLed, OUTPUT); 
pinMode(s1, INPUT); 
} 

void loop() 
{
if(digitalRead(s1) == HIGH)
digitalWrite(pinLed, HIGH);
else 
digitalWrite(pinLed, LOW);
}

Kolego, dajesz nam program, który się nie kompiluje i schemat, który nie ma prawa działać i wmawiasz nam, że obserwujesz z tym jakieś dziwne zjawisko. Przecież to nawet nie jest podłączone do prądu. Może idź na spacer albo się prześpij i jak już się lepiej poczujesz, to sprawdź krok po kroku jeszcze raz.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...