Skocz do zawartości

Ardurino sterowanie cewką elektrozaworu gazowego

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam , posiadam cewkę z elektrozaworu gazowego 10W i mam problem z jej wysterowaniem. Używam schematu z tego linku

https://majsterkowo.pl/jak-sterowac-dowolnym-urzadzeniem-za-pomoca-pilota-i-arduino/

w wersji z bt136 i cny17-3, gdy podłączam diode led to fajnie miga , gdy podłączę cewkę to niema reakcji , bo z drugiej strony mam kolejną i mam pod nią podłączony miernik i mierze napięcie. Chciałbym żeby pulsował lecz jest tylko jeden impuls i koniec. Czy ktoś coś doradzi?

Arduino może z nóżki 5V dostarczyć maksymalnie 200mA prądu -- jak spróbujesz pociągnąć więcej, to ryzykujesz uszkodzenie. 10W przy 5V to jest 5A. Musisz to zasilać z czegoś innego. Sprawdź też czy ten tranzystor taki prąd wytrzyma.

Przecież nie podłączyłem bez pośrednio do arduino lecz przez cny17 ,a następnie na triaka bt136. Więc nie ma tu mowy o jakimś upaleniu. Gdy podłączę diodę to fajnie miga lecz gdy podłączę cewkę jest tylko 1 impuls . Korzystam dodatkowo z osobnego źródła napięcia dla cewki.

Panowie , to jest cewka od elektrozaworu gazowego z samochodu i ma 10W . Napięcie zasilania cewki to osobny transformator 12V prądu stałego, i jak podłącze pod triaka diode led z rezystorem to miga jak należy .Lecz gdy podłącze cewkę ze sprężyną i trzpieniem to cewka cały czas trzyma ,a chciałem sobie taką zabawkę zrobić i pobawić się z szybkością pracy tego elektromagnesu.

Transformator prądu stałego? O czymś takim nie słyszałem - jesteś pewien, że wiesz co robisz i podłączasz?

Zapytałem o przebieg prądu, bo to ważne dla wyłączania triaka. Ogólnie triaki są przewidziane do pracy w układach prądu przemiennego, więc jeśli masz prąd stały to powinieneś użyć tranzystora. Inna sprawa to cny17 - ten dla odmiany wyposażony jest w fototranzystor, więc będzie dobrze pracował przy prądzie stałym, ale nie przy przemiennym. Dlatego w komplecie z bt136 używa się optotriak (z detekcją przejścia przez zero).

Jest jeszcze jedna możliwość - może używasz prądu przemiennego, bt136 jest wtedy ok, ale nie dałeś mu gasika. Niestety bez schematu i dokładnego opisu ciężko jest cokolwiek pomóc.

W pierwszym poście jest link do artykułu, a nie schemat. Z tego co widzę nawet ten podlinkowany artykuł nie zawiera schematów, a jedynie rysunki w fritzing-u. Teoretycznie z takich rysunków można byłoby odczytać schemat ideowy, ale zawsze łatwiej się rozmawia jeśli używamy schematów.

Niestety nie napisałeś, który rysunek opisuje Twój projekt - albo ja nie potrafię go odszukać. Jest jeden z triakiem, ale nie używa cny17-3.

A jak chodzi o zamianę elementów - nie można losowo podmieniać elementów elektronicznych i liczyć, że może zadziałają. Podonie nie należy oczekiwać, że częściowo pozmieniane schematy z niewiadomego źródła w internecie zadziałają poprawnie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...