Skocz do zawartości

Nie mogę odpalić modułu wifi esp8266

Pomocna odpowiedź

Powiem tak- zakupiłem kolejny moduł i jest on po podłączeniu do zasilania widoczny w sieci pod nazwą: AI-THINKER .NA foto widać . To chyba może świadczyć , że jest w porządku na starcie tak ? Ogólnie nic mu narazie nei wgrywałęm, nic nie otiwerałem , żadnego portu . Zasilanie z przetwornicy Step down , CH_PD , RESET do Vcc TX i RX na krzyż, doczytałem , że z konwertera CTS ma być wciśnięty w reset i tak zrobiłem . Co teraz ? Jakie firmware wgrywać ? JAkiś link do konkretnego ? Teraz już się boje to od elektroprzewodnika :x Jakim programem? Tym od elektroprzewodnika czy coś innego ? Ten moduł teraz przełączając z prędkosci : 115200 na jakakolwiek inna , wyrzuca w porci szeregowym swoją nazwe czyli AI-Thinker technology. Wgl. przy zmianach prędkości moga niebieska dioda . Przy wpisywaniu komend bez zadnego wgranego oprogramowania nie reaguje . Pisze to wszystko , żeby jak najlepiej zoobrazować sytuacje. Bardzo proszę o instrukcję co dalej . Będe bardzo wdzięczny. I na koniec pytanko- jeśli miałym robić erase flash to jak to się robi ?:X

[ Dodano: 26-07-2017, 18:24 ]

[ Dodano: 26-07-2017, 18:46 ]

Jeszcze dodam ze do wczesniejszych modułów GIPI0 podciągałem do masy tylko na czas flashowania a pozniej juz nie podciaglaem do pod zasilanie . tak samo GPIO2 tez nie podlaczalem pod Vcc . Mimo wszystko sprobowalem ten zaprogramowany modul skomunikowac przez AT podlaczajac GPI0 pod Vcc i GPIO2 tez jednak nic .... . Jeszcze chciałęm się pokusić programem elektroprzewodnika od zaprogramowanie nowego modułu majac wszystko tak jak pisales czyli tx rx na krzyz , zasilanie 3,3 z przetwornicy z 1000 mA . CH_PD i RESET do Vcc przez 10 k . GPIO0 na mase na czas flashowania a GIPO2 na Vcc przez 10 k . Efekt - program nawet się nie połączył :X dojechalo do 200 i nic ...mam wrażenie , że zaprogramowanie tego modułu to czysta loteria. Albo się uda albo nie . Może jest jakiś odpowiednik ESP 8266 któy jest stabilniejszy ? Jakaś wyższa wersja ? Tylko nie Xbee bo są to drogie modułuy :X

[ Dodano: 26-07-2017, 18:51 ]

i ost sprawa ....NO LICZE NA WAS ŻE MNIE URATUJECIE ! 😃 UMIERAM 6 DZIEN PRZY TYN MODULE 😃

A sprawdziłeś z tym enterem? Bo może wszystko działa, tylko komendy nie możesz zatwierdzić?

Ja do wgrywania używam esptool.py — ale to jest z linii poleceń, może ci nie pasować.

ESP8266 używam w zasadzie od kiedy się pojawiły i od kiedy zacząłem je zasilać porządnie nie mam z nimi problemów. Z tym, że ja je raczej programuję przez Arduino IDE albo w Pythonie, nigdy nie używałem tych firmware-ów z komendami AT.

Co do entera to probowałem i klikajac wyslij i przyciskajac enter. Nawet Uart miga jak sie kliknie komende ale moduł nic . Tylko niebieska dioda miga przy zmianach predkosci . Hmm rozumiem ale dzięki , że wgl mi pomagasz bo tak naprawde na forac nikt nic nie doradza bo każdy rozkłada bezczynnie ręce :X Co proponujesz ? Zaprogramować go również w Arduino ? Potrzebuje nim sterować chociażby przekaźnikami , a czy tak się uda w Arduino go za porgramować ?

Jeśli będziesz swoje ESP8266 sam programować, to w tym momencie nie potrzebujesz płytki Arduino -- po prostu podłączasz wszystko co potrzebujesz do nóżek samego ESP8266.

Jeśli chcesz sterować przekaźnikami, to nawet są gotowce pod nazwą "sonoff" -- zawierają esp8266 z zasilaczem i przekaźnikiem w plastikowej obudowie gotowej do podłączenia. Tylko trzeba piny wlutować, żeby móc przeprogramować z domyślnej aplikacji sterowanej telefonem.

Tu jest opisane jak doinstalować do Arduino IDE wsparcie dla ESP8266. Jak już to zrobisz, to po prostu piszesz swój program, podłączasz moduł jak do flashowania i klikasz "wgraj" w IDE, a ta skompiluje twój program jako nowy firmware i wgra na płytkę.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...