Skocz do zawartości

Zdalne sterowanie ramieniem robota

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Mało ogarniam na temat arduino ale chciałbym zrobić zdalnie sterowane ramie robota. Samego robota wiem jak skonstruować ale chodzi mi o zdalne sterowanie, nwm jak je zrobić, a chciałbym żeby sterowanie było zbudowane z potencjometrów, a nie obsługiwane jakimś pilotem od telewizora 😋 . Jakbyście mogli mi napisać co i jak muszę zrobić albo podesłać linka jakiegoś do forum gdzie jest to opisane to bardzo bym dziękował.

Ps.

Nie patrze się na cenę i nie piszcie proszę, żebym na początek zrobił coś łatwiejszego.

Z góry Dzieki 😃

TurBan, najlepiej zrobisz jak zaczniesz od ogarnięcia samego Arduino skoro jak piszesz na razie wiesz o nim mało. To co napisał deshipu to chyba najlepsza rada.

Natomiast co do pomysłu zdalnego sterowania, to jest jak najbardziej możliwe, ale trzeba wiedzieć trochę więcej o programowaniu oraz o tym co się chce uzyskać.

Na początek proponuję zastanowić się nad kilkoma kwestiami:

* co to znaczy "zdalne" - przewodowo, radiowo, przez sieć? Jakich modułów chcesz użyć do komunikacji?

* jak sterujesz samym ramieniem, za pomocą serwo, czy dedykowanego sterownika, a może silników krokowych?

* użyjesz jednego modułu Arduino, czy dwóch? A może sterować będziesz np. za pomocą telefonu i własnej aplikacji?

* piszesz o potencjometrach - ok, ale ile ich ma być, co dokładnie i jak mają sterować?

Jak nie chcesz żebyśmy doradzali coś łatwiejszego, to może na początek zacznij od gotowego robota i zobacz jak takie coś działa? deshipu opisywał bardzo fajny przykład zestwu z robotem kroczącym: https://www.forbot.pl/forum/topics18/recenzja-zestawu-sunfounder-quadruped-robot-vt14104.htm - znajdziesz w nim zdalne sterowanie, potencjometry i Arduino. Do tego jest całkiem porządna instrukcja i kody źródłowe programów. Chociaż i tak uruchomienie całości wymaga trochę pracy, ale to zawsze łatwiej niż zaczynać od zera. A później możesz wykorzystać elementy zestawu do budowania własnych konstrukcji.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...