Skocz do zawartości

Pierwszy projekt - sterownie led

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, chcialbym stworzyc uklad/program ktory bedzie sterowal praca ledow najlepiej z portu usb komputera. Nie jestem pewien w jaki sposob to dokladnie zrobic czy zrobic maly mikrokontroler i go zaprogramowac czy kupic led na usb i programowac je bezposrednio z poziomu systemu. Dopiero zaczyna zabawe z tego typu zabawkami wiec prosze o duza dawke wyrozumialosci.

Tedy: podaj dokładnie jakie i ile diód chcesz sterować, to ja podam jakie arduino najlepiej się nada.

Ethanak: jak nie umie, to pomogę, ostatnio pisałem tali program.

No to arduino nano chyba najlepiej. Albo uno. A jak chcesz sterować tymi diodami? Każdą z osobna? Z pwm czy nie? Napisz coś szerzej jak sobie to wyobrażasz.

Ale jak je ma wysyłać? Losowo? Mają być suwaki do pwm'a, przełączniki, czy co? Czy ma w tle sterować z zaprogramowaną wcześniej sekwencją, czy ma być sterowane przez użytkownika?

Jeżeli Ty się nie wysilisz, żeby dokładnie opisać co chcesz zrobić to nikt się nie wysili by pomóc...

Przepraszam Cie za moja niedokladnosc. Docelowo chcialbym zeby swiatelkami sterowal sygnal np. Zakonczenia renderowania filmu. Poprostu przyszlosciowo chcialbym to tak wykorzystac ale na poczatek moze byc przyciak w aplikacji.

No to bez zbędnego gadania, kupuj arduino nano(może być klon) i będziemy pisać program pod arduino i pod pc. Ale arduino musisz mieć, bo bez tego nawet nie przetestujesz programu na pc

Wystarczy ze kupie najtansze arduino i bedzie mozna taka zabawke wykonac? Czy warto zainwestowac kilka zl wiecej? I czy potrzebuje jakis programator, czy wystarczy podlaczyc kabelek do pc i pisac program w sofcie?

Co to znaczy najtańsze? Kup arduino uno albo nano, nie musi być oryginalne, może być tańszy klon. I do tego do testów płytkę stykową, kabelki do płytki stykowej i diody led. Jak już będzie działać to będziesz mógł zrobić własną płytkę, ale na początek najlepiej kupić ten zestaw co podałem wcześniej. Jak masz jakieś wątpliwości to mogę dać linki na pw.

[ Dodano: 06-11-2017, 17:22 ]

Arduino ma wbudowany programator więc nie musisz kupować dodatkowego.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...