Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

mam urządzenie z uc STM32L476RGT6, czytnikiem kart microSD oraz micro USB.

Podczas działania urządzenia na karcie zapisywane są pliki 20-100 MB. Do tej pory przerzucałem pliki podłączając urządzenie do PC jako pamięć masowa.

Teraz chciałbym napisać driver i program na PC oraz rozwinąć oprogramowania na urządzeniu, żeby po podłączeniu urządzenia do komputera można było pobrać pliki za pomocą programu na PC.

Prośba o pomoc - od czego zacząć? Może znacie jakiś mały tutorial, albo rzucicie kilka haseł, po wpisaniu których w google łatwiej będzie mi coś takiego stworzyć 🙂

z góry dziękuje i pozdrawiam,
Marcin41

No ale przecież obecnie dane też pobiera program, tylko nazywa się Eksplorator Windows lub co tam masz na Linuxie. Dlaczego nie możesz napisać własnego programu z ładnym okienkiem, przyciskami itp (lub nawet konsolowego), ale robiącego to samo przez system plików a potem coś-tam-jeszcze-liczącego z tych danych? Wystarczą funkcje z biblioteki standardowej fopen(), fread() itp.

Chodzi oto, żeby pliki mógł podglądać tylko program napisane przeze mnie.

Jeśli zostawię to jako pamięć masowa, to każdy może sobie podejrzeć/modyfikować pliki, a tego chciałbym uniknąć.

Szyfruj je w trakcie tworzenia. Każdy odczyta, ale nic z tym nie zrobi. W przeciwnym razie, nawet jeśli napiszesz własny program to w ciągu 5 minut będzie można podejrzeć co on robi na interfejsie i zrobić to samo.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...