Skocz do zawartości

[Elektronika] Drukarka sama w domu :)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. W temacie druku 3d jestem kompletnie ,,zielony" 😅 , jednak

zainteresowałem się drukiem i narodziło się się w mej głowie pytanie: Czy można zostawić

drukującą drukarke samą w domu na kilka godzin?

I czy w ogóle zdarzają sie sytuacje opisane TU ?

Empajerek, witam na forum 🙂

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo wszystko zależy od drukarki. Jeśli jest "dobra" i porządnie złożona, to nie powinno się nic stać. Jest wiele sprzętów elektronicznych, które pracują 24/7 i nie stają w ogniu 😉 Zawsze warto jednak dodać jakieś zabezpieczenia. Ja zasilam drukarkę przez osobne gniazdko wifi, więc zawsze zdalnie mogę odciąć prąd. Do tego całością steruję przez OctoPi, więc mogę zatrzymać wydruk/zmienić temperatury przez Internet. Więcej na ten temat znajdziesz na blogu: OctoPrint, czyli zdalna kontrola drukarki 3D

• Lubię! 1

Ja bym jednak takiej drukarki nie zostawiał, tak samo jak nie zostawiasz włączonego piekarnika czy garnka na gazie, albo ładujących się baterii LiPo. Oczywiście jeśli to nie jest twój dom, tylko warsztat i wszystko jest odpowiednio zabezpieczone i/lub pilnowane, to ryzyko jest mniejsze.

Oczywiście to jest tak jak z przechodzeniem na czerwonym świetle. Jak kogoś zapytasz, to ci powie, że się nie powinno tego robić, ale i tak wszyscy to robią. Tylko dobrze jest jednak zadawać sobie sprawę z ryzyka.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...