Skocz do zawartości

Wyświetlacz OLED - błędy z wyświetlaniem znaków itp

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

W Botlandzie zakupiłem ten o to moduł Oled :sh1106 i dzięki dostępnym biblioteką zaimplementowałem program, który ma wyświetlać coś takiego :

a w rzeczywistości otrzymuje zniekształcony obraz (niepoprawne ikony, tekst) :

Czy moduł jest uszkodzony? miałem z nim kilka przygód. Generalnie analizowałem tą bibliotekę i implementacja na własny procesor stm32 sprowadza się do ustawienia linii dla interfejsu SPI. Zastanawiam się jeszcze nad poprawnością inicjacji wyświetlacza i odpowiednich komend sterujących, ale spróbowałem wgrać gotową bibliotekę w nadziei, że będzię wszystko ok .

Spotkał się ktoś z takim zjawiskiem i wie w czym tkwi problem ???

Z góry dzięki za wszelkie sugestie i wskazówki 🙂

deshipu chodzi o to, że na ekranie nie są wyświetlane np. ikony w całości tylko częściowo z przerwaniami (pewne linie lub pixele nie są wyświetlane) co można porównać z pierwszym obrazkiem ze strony Botlandu dot. tego wyświetlacza, gdzie obraz jest cały bez luk.

Co ciekawe co zauważyłem : odnosząc się, że obraz jest podzielony na tkz. strony i jest ich 8 gdzie jedna strona ma wymiary 8(WIERSZY)x128(KOLUMN) = 128 BAJTÓW, to na stronie Page 0 nie ma takich błędów z zniekształconym wyświetlaczem co na stronach od 1 do 7 gdzie one występują, stąd pewnie błąd tkwi w inicjacji wyświetlacza i całej bibliotece.

Napisałem tego posta, bo myślałem, że ktoś już spotkał się z czymś takim i coś zasugeruje 🙂 Na forbocie widnieje kurs dla stm32 F4 i tam obsługa Oleda jest bardzo podobna jeśli chodzi o bibliotekę tylko inny sterownikoled stm32 F4, wzorowałem się też na tym kursie, więc implementacja nie powinna być taka skomplikowana.

Ikonki na zdjęciu z Botlandu mają 8 pikseli wysokości i są w zdjęcie wklejone photoshopem.

Ikonki na twoim wyświetlaczu mają 4 piksele wysokości — nie ma szans, żeby wyglądały tak jak na wysokiej rozdzielczości obrazku z botlandu.

Może źle sprecyzowałem problem, na poniższym zdjęciu jest wyświetlacz na, którym ikona wiadomości jest na stronie Page7 (dół) - jest poprawna oraz stronie Page0(góra) i jest niepoprawna, dodam, że ikony są wyświetlane wg. tej samej funkcji różnią się tylko punktem startowym od którego są rysowane.

OK, błąd jest i musi być po stronie programu tj tej biblioteki, jak go znajdę to dam znać 🙂

O, ciekawe, czyli wyświetla ci tylko co drugą linijkę. A możesz pokazać kod, którym to robisz?

[ Dodano: 05-12-2017, 18:42 ]

I jeszcze jedno — wypróbowałeś ten wyświetlacz z czymś, o czym wiesz, że działa poprawnie, żeby wykluczyć fizyczne uszkodzenie?

• 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...